Menu
Przepisy / Deser

Ciasto jogurtowe z jabłkami i kruszonką

Ciasto jogurtowe z jabłkami i kruszonką to pyszny i łatwy w przygotowaniu fit deser. Jak zrobić dietetyczne ciasto z jabłkami? Poznaj nasz prosty przepis!

Ciasto jogurtowe z jabłkami i kruszonką to prosty sposób na smaczny oraz zdrowy, dietetyczny deser. Z użytych przeze mnie proporcji wychodzi 6-8 porcji tego pysznego ciasta, dlatego możesz się nim podzielić z najbliższymi lub zjeść go w ciągu kilku dni po przygotowaniu (ciasto można przechowywać do 4-5 dni lub również zamrozić poporcjowane i odgrzewać, gdy nadejdzie ochota na słodkości z jabłkami).
Jabłko jest bogate w liczne wartości odżywcze i nieocenione właściwości zdrowotne, a dzięki dużej zawartości błonnika reguluje pracę jelit. Zawarte w jabłkach pektyny działają oczyszczająco na organizm– usuwają z niego toksyny.
Jabłka są niezastąpionymi produktami w zdrowej i dietetycznej diecie. Średniej wielkości jabłko dostarcza tylko 80 kalorii.
Więcej przepisów na pyszne, zdrowe i łatwe w przygotowaniu fit desery znajdziesz w naszej aplikacji dietetycznej MyProportion

Czas przygotowania: 1 godz 10 min
Kalorie: 1138
Białko: 24 g
Węglowodany: 116 g
Tłuszcze: 63 g

Składniki na małą foremkę (średnica 15 cm) ciasta jogurtowego z jabłkami i kruszonką (około 6-8 porcji) :

  • Jabłko 1 średnia sztuka (150 g)
  • Jajko kurze 1 mała sztuka (50 g)
  • Słodzik erytrytol 5 łyżek (50 g)
  • Olej rzepakowy 4 łyżki (40 g)
  • Jogurt naturalny 3% niecałe 1/2 szklanki (120 g)
  • Mąka pszenna niecała szklanka (120 g)
  • Proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki (6 g)
  • Masło 83% 2 łyżki (20 g)
  • Waniliowy aromat spożywczy

Przygotowanie ciasta jogurtowego z jabłkami i kruszonką:

  1. Jabłko umyj, osusz i pokrój na ćwiartki. Obierz ze skórki oraz usuń gniazdo nasienne. Każdą ćwiartkę przekrój wzdłuż na pół, a później poprzecznie pokrój na plasterki. 
  2. W misce utrzyj mikserem lub trzepaczką ręczną jajko, 30 g erytrytolu (resztę zostaw do przygotowania kruszonki) i kilka kropli waniliowego aromatu spożywczego. 
  3. Następnie dodaj olej, jogurt, 90 g mąki (resztę zostaw do przygotowania kruszonki) i proszek do pieczenia.
  4. Wyrób jednolite ciasto (bez grudek) i wylej nim małą formę lub blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
  5. Następnie ułóż na cieście równomierną warstwę plasterków jabłka.
  6. Przygotuj kruszonkę: w misce wymieszaj i zagnieć pozostałą część erytrytolu i mąki oraz miękkie masło. 
  7. Przygotowaną kruszonkę rozsyp równomiernie na górze ciasta.
  8. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez 1 godz. 

Jeśli skorzystasz z naszego przepisu, będzie nam bardzo miło jeśli dodasz zdjęcie (story lub post) na Facebook lub Instagram i nas oznaczysz:
Instagram
Facebook
Dziękujemy!

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz