Cukinia faszerowana mięsem i serem przepis

Cukinia faszerowana mięsem i serem

Domi Zaremba

Cukinia faszerowana mięsem i serem to prosty fit posiłek z cukinii. Jak zrobić cukinię faszerowaną mięsem mielonym? Poznaj przepis na cukinię faszerowaną mięsem!

Cukinia faszerowana mięsem i serem to prosty i szybki w przygotowaniu dietetyczny posiłek z cukinii. Jest pożywny, niskokaloryczny i naprawdę pyszny.
Faszerowaną cukinię można zjeść samą lub z różnymi dodatkami np. ziemniakami, ryżem, sałatkami czy sosami.
Do głównych właściwości cukinii można zaliczyć między innymi dużą zawartość witamin: B1, C, K, PP oraz magnezu, potasu i żelaza. Dodatkowo warto zaznaczyć, że należy do warzyw lekkostrawnych, odkwaszających i pozytywnie wpływających na proces trawienia. Jej dużą zaletą jest to, że nie magazynują się w niej metale ciężkie.
Mięso z kurczaka jest niskokaloryczne i bogate w witaminy oraz związki mineralne.
W tym posiłku możesz użyć mięso indyka lub kurczaka, w zależności od preferencji.
Jak zrobić faszerowaną cukinię? Poznaj prosty przepis na faszerowaną cukinię!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 12 min
Kalorie: 404
Białko: 39 g
Węglowodany: 18 g
Tłuszcze: 19 g

Składniki na 1 porcję cukinii faszerowanej mięsem i serem:

  • Cukinia 1 średnia sztuka (300 g)
  • Mięso mielone z kurczaka 1/4 opakowania (100 g)
  • Ser żółty light o zawartości tłuszczu 17-18% 1 kawałek lub 5 plastrów (50 g)
  • Sos pomidorowy passata 3/4 szklanki (150 g)
  • Oliwa z oliwek 1/5 łyżeczki (1 g)
  • Sól
  • Pieprz
  • Bazylia
  • Oregano

Przygotowanie cukinii faszerowanej mięsem i serem:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C.
  2. Cukinię umyj, osusz i przetnij wzdłuż na pół. Następnie wydryluj gniazdo nasienne. 
  3. Wnętrze cukinii posmaruj oliwą i delikatnie oprósz solą. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub do małego naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 10 min. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki. 
  4. Rozgrzej patelnię. Po chwili wrzuć mięso. Smaż przez kilka min, co chwilę mieszając i rozdrabniając łopatką mięso.
  5. Dodaj pomidorową passatę, gdy mięso straci surowy kolor. Dokładnie wymieszaj i duś na małym ogniu pod przykryciem przez około 5-10 min. Co chwilę mieszaj. 
  6. Ser zetrzyj lub drobno pokrój. 
  7. Gotowe mięso zdejmij z ognia. Po chwili dodaj połowę sera i dopraw do smaku bazylią, oregano i pieprzem. Wymieszaj. 
  8. Podpieczoną cukinię napełnij farszem, posyp resztą sera i ponownie wstaw do piekarnika na około 10 min. Wyciągnij, gdy ser się rozpuści. 

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: faszerowana cukinia przepis, faszerowana cukinia z kurczakiem, faszerowana cukinia mięsem mielonym fit, jak zrobić faszerowaną cukinię, prosty przepis na faszerowaną cukinię, przepis na faszerowaną cukinię z mięsem, przepis na faszerowana cukinie z kurczakiem, przepis na cukinię nadziewaną mięsem, cukinia faszerowana mięsem mielonym i serem żółtym, cukinia faszerowana mięsem i serem przepis, przepis na cukinię faszerowaną mięsem, przepisy z cukinii na obiad, przepisy cukinia fit, przepisy cukinia pieczona, przepisy cukinia faszerowana

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena

Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 3 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Wcześniejszy wpis Następny wpis