Cukinia faszerowana serem i sosem pomidorowym
Cukinia faszerowana serem i sosem to proste fit danie z cukinii. Jak zrobić faszerowaną cukinię? Poznaj łatwy przepis na cukinię faszerowaną serem i sosem!
Cukinia faszerowana serem i sosem pomidorowym to proste i szybkie w przygotowaniu dietetyczne danie z cukinii. Jest pożywne, niskokaloryczne i naprawdę pyszne.
Faszerowana cukinia świetnie smakuje zarówno sama, jak i z różnymi dodatkami np. sosami, ziemniakami, ryżem czy sałatkami.
Do głównych właściwości cukinii można zaliczyć m.in. dużą zawartość witamin: B1, C, K, PP oraz magnezu, potasu i żelaza. Dodatkowo warto zaznaczyć, że należy do warzyw lekkostrawnych, odkwaszających i pozytywnie wpływających na proces trawienia. Jej dużą zaletą jest to, że nie magazynują się w niej metale ciężkie.
Ser żółty to bogate źródło białka oraz wielu witamin i makroelementów m.in.: witaminy A, witamin z grupy B, witaminy C, witaminy D, witaminy K, magnezu, potasu, wapnia, fosforu czy jodu.
Jeśli wolisz cukinie faszerowane mięsem– sprawdź przepis na cukinię faszerowaną mięsem mielonym.
Jak zrobić faszerowaną cukinię? Poznaj prosty przepis na faszerowaną cukinię!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.
Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.
Czas przygotowania: 20 min
Kalorie: 244
Białko: 18 g
Węglowodany: 15 g
Tłuszcze: 11 g
Składniki na 1 porcję cukinii faszerowanej serem i sosem pomidorowym:
- Cukinia 1 średnia sztuka (300 g)
- Ser żółty light o zawartości tłuszczu 17-18% 1 kawałek lub 5 plastrów (50 g)
- Sos pomidorowy passata 1/2 szklanki (100 g)
- Oliwa z oliwek 1/2 łyżeczki (2 g)
- Sól
- Bazylia suszona
- Oregano
- Pieprz
Przygotowanie cukinii faszerowanej serem i sosem pomidorowym:
- Cukinię umyj, osusz i przetnij wzdłuż na pół. Następnie wydryluj gniazdo nasienne.
- Wnętrze cukinii posmaruj oliwą i delikatnie oprósz solą. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub do małego naczynia żaroodpornego i wstaw do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika. Piecz przez około 10 min. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki.
- Ser zetrzyj lub drobno pokrój.
- W miseczce umieść passatę pomidorową i połowę sera. Dopraw do smaku suszoną bazylią, oregano i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
- Podpieczoną cukinię napełnij farszem, posyp resztą sera i ponownie wstaw do piekarnika na około 10 min. Wyciągnij, gdy ser się rozpuści.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: cukinia faszerowana bez mięsa, cukinia faszerowana wege, cukinia faszerowana fit, cukinia faszerowana serem, cukinia faszerowana przepis, faszerowana cukinia keto, faszerowana cukinia ile piec, nadziewana cukinia bez mięsa, zapiekana cukinia z serem, faszerowane cukinie bez mięsa, cukinia z serem żółtym, przepis na faszerowaną cukinię, cukinia ser zolty, cukinia z sosem pomidorowym, cukinia faszerowana kcal
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: