Deser Mon Chou przepis

Deser Mon Chou

Domi Zaremba

Deser Mon Chou to prosty i szybki w przygotowaniu fit deser ze skyrem. Jak zrobić deser z digestive? Poznaj prosty przepis na fit deser bez pieczenia!

Deser Mon Chou to prosty i szybki w przygotowaniu dietetyczny deser z jogurtu naturalnego, inspirowany pysznym holenderskim ciastem.
Mon Chou to pyszny śmietankowy serek pochodzący z Holandii. Serek ten można wykorzystać do przygotowania potraw w różnych smakach, ale swoją popularność zdobył za sprawą pysznej tarty Mon Chou. Niestety w Polsce nie ma możliwości, aby kupić ten serek…
Jakiś czas temu przypomniałam sobie o tym pysznym cieście, które moja mama dosyć często przygotowywała, gdy tylko miała potrzebne składniki. Spróbowałam przygotować mini wersję z “podobnych” składników i mimo, że nieco różni się w smaku od oryginalnej wersji to jednak jestem bardzo zadowolona z efektu, również pod względem dietetycznym.
Jogurt naturalny typu skyr stanowi doskonałe źródło dobrze przyswajalnego białka i wapnia. Dodatkowo dobroczynnie wpływa na mikrobiom jelitowy, a co za tym idzie wzmacnia odporność organizmu.
W tym posiłku możesz wykorzystać ciastka digestive z naszego przepisu lub sklepową wersję.
Jak zrobić Mon Chou? Poznaj prosty przepis na deser à la Mon Chou!


Czas przygotowania: 5 min + czas chłodzenia
Kalorie: 372
Białko: 11 g
Węglowodany: 28 g
Tłuszcze: 24 g

Składniki na deser Mon Chou:

  • Ciastka digestive sklepowe lub domowe (sprawdź przepis) 2 sztuki (20 g)
  • Jogurt naturalny skyr 1/2 opakowania (75 g)
  • Śmietana 18% 2 łyżki (20 g)
  • Dżem niskosłodzony (np. truskawkowy, malinowy, różany lub inny) 1 łyżka (30 g)
  • Masło 2 plastry (20 g)
  • Słodzik bez kalorii np. erytrytol 3 łyżki (30 g)

Przygotowanie deseru Mon Chou:

Deser Mon Chou przepis

Krok 1: W pojemniku do blendera umieść pokruszone ciastka. Zblenduj je na pył.

Deser Mon Chou przepis

Krok 2: W rondelku rozpuść masło.

Deser Mon Chou przepis

Krok 3: Następnie wsyp ciasteczkowy pył. Dokładnie mieszaj i ucieraj łyżką, aż do otrzymania jednolitej, kruchej masy.

Deser Mon Chou przepis

Krok 4: Ciasteczkową masę przełóż do szklanki lub małego słoiczka i mocno ugnieć oraz wygładź. Wstaw do lodówki.

Deser Mon Chou przepis

Krok 5: W miseczce umieść jogurt, śmietanę i słodzik. Dokładnie mieszaj i ucieraj łyżką, aż do uzyskania gładkiej, gęstej masy. 

Deser Mon Chou przepis

Krok 6: Wyciągnij naczynie ze spodem i rozłóż równomiernie kolejną, jogurtową warstwę. Wygładź i ponownie wstaw do lodówki.

Deser Mon Chou przepis

Krok 7: W miseczce umieść dżem (np. truskawkowy, malinowy, różany lub inny) i dokładnie rozmieszaj, aby stał się mniej zwarty.

Deser Mon Chou przepis

Krok 8: Wyciągnij naczynie z deserem i równomiernie rozłóż na górze dżem.

Deser Mon Chou przepis

Krok 9: Deser możesz zjeść od razu po przygotowaniu lub po schłodzeniu. Przechowuj w lodówce do 2 dni.  


    Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
    – porady dietetyczne
    – przepisy na śniadanie
    – przepisy na obiad
    – przepisy na kolacje
    – przepisy na przekąski
    – przepisy na desery

    Powiązane zagadnienia- posiłek: mon chou przepis, jak zrobić mon chou, dietetyczny deser z jogurtu skyr, przepis z digestive, digestive co zrobić, digestive przepisy fit, mon chou taart przepis, deser mon chou przepis, mon chou dietetyczny przepis, mon chou jak zrobić, jak zrobić deser ze skyrem, jak zrobić deser z digestive, jak zrobić dietetyczny deser z dżemem, jednoporcjowe fit desery bez pieczenia, deser w 5 minut bez pieczenia przepisy, skyr dżem

    Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena


    Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

    5 46 Liczba ocen
    Ocena
    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest

    0 komentarzy
    Informacje zwrotne w treści
    Wyświetl wszystkie komentarze
    Wcześniejszy wpis Następny wpis