Nie kupuj granoli w sklepie. Domowa wersja to lepszy skład i kontrola smaku

Domowa granola to proste w przygotowaniu i zdrowe danie z płatków owsianych i orzechów. Jak zrobić granolę orzechową? Poznaj przepis na granolę!
Domowa orzechowa granola to doskonały sposób na szybkie, pożywne i jednocześnie zdrowe śniadanie. Jej bazą są płatki owsiane oraz chrupiące orzechy, które nie tylko nadają całości wyjątkową chrupkość, ale też wzbogacają ją cennymi tłuszczami, białkiem i minerałami. To idealna opcja dla osób, które chcą zacząć dzień od wartościowego posiłku bez sztucznych dodatków i zbędnego cukru.
Granola świetnie komponuje się zarówno z mlekiem, napojami roślinnymi, jak i jogurtem oraz kefirem. Możesz dodać do niej ulubione owoce sezonowe, domowy mus owocowy lub łyżeczkę masła orzechowego, wszystko zależy od Twoich preferencji i nastroju. To również doskonała baza do zdrowych deserów i szybkich przekąsek, które można zabrać ze sobą do pracy lub na spacer.
Z podanej ilości składników powstają cztery średniej wielkości porcje, ale zdecydowanie warto przygotować większą ilość na zapas. Przechowywana w szczelnie zamkniętym szklanym słoiku lub metalowej puszce, zachowuje świeżość nawet przez 2–3 tygodnie. Dzięki temu masz zawsze pod ręką gotowy element do stworzenia smacznego i wartościowego posiłku w chwilę.
Jak zrobić orzechową granolę? Poznaj prosty przepis na domową granolę!
Czas przygotowania: 50 min
Kalorie: 998
Białko: 23 g
Węglowodany: 130 g
Tłuszcze: 43 g
Składniki na domową orzechową granolę:
- Płatki owsiane – 3/4 szklanki (80 g)
- Daktyle suszone – 5-7 średnich sztuk (60 g)
- Masło orzechowe – 1 czubata łyżka (30 g)
- Nerkowce – 1 łyżka (10 g)
- Migdały – 1 łyżka (10 g)
- Słonecznika łuskane – 1 łyżka (10 g)
- Siemię lniane – 1 łyżka (10 g)
- Wiórki kokosowe – 2 łyżki (10 g)
- Syrop z agawy – 2 łyżki (20 g)
Przygotowanie domowej granoli:

Krok 1: Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na około 10 min, aby zmiękły (ilość wody dostosuj tak, aby tylko delikatnie przykryła daktyle). W tym czasie zacznij przygotowywać pozostałe składniki.

Krok 2: Nerkowce i migdały drobno pokrój.

Krok 3: W misce umieść płatki owsiane, nerkowce, migdały, słonecznik, siemię lniane i wiórki kokosowe. Dokładnie wymieszaj.

Krok 4: W pojemniku do blendera umieść daktyle wraz z wodą, syrop z agawy i masło orzechowe. Zblenduj na gładką i jednolitą masę.

Krok 5: Daktylową masę przełóż do miski z pozostałymi składnikami i bardzo dokładnie wymieszaj. Mieszaj tak długo, aż daktylowa masa pokryje wszystkie składniki.

Krok 6: Blachę lub naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż granolę na papier do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 150 st. C i piecz do zarumienienia i chrupkości, czyli przez około 30-50 min (w zależności od mocy piekarnika). Co 10 minut przemieszaj, aby równomiernie się upiekła i nie przypaliła.

Krok 7: Odstaw do wystygnięcia. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku do 2-3 tygodni.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: domowa granola przepis, granola bez cukru, granola przepis fit, granola orzechowa przepis, granola jak zrobić, płatki granola przepis, jak zrobić granole bez miodu, jak zrobić granolę bez cukru, jak zrobić granolę fit, jak zrobić dobrą granolę, jak zrobić zdrową granolę, przepis na najlepszą granolę, prosty przepis na domową granolę, z czego zrobić granolę, zdrowa granola jak zrobić, granola jak zrobić w domu, granola łatwy przepis
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: