Domowy budyń waniliowy

Domowy budyń waniliowy to prosty i szybki w przygotowaniu zdrowy fit deser. Jak zrobić budyń waniliowy? Poznaj prosty przepis na domowy budyń waniliowy!
Domowy budyń waniliowy to prosty i szybki w przygotowaniu fit deser w 5 min.
Do przygotowania tej pysznej przekąski potrzebujesz tylko: mleko, żółtko jaja, słodzik bez kalorii, skrobię, masło i waniliowy aromat spożywczy.
Budyń waniliowy to świetny pomysł na pyszny i przede wszystkim zdrowy deser oraz niezastąpiony dodatek do wielu słodkich posiłków np. ciast, naleśników, owsianek czy drożdżówek.
Mleko to wartościowe źródło witamin: A, z grupy B, D, E i K oraz białka, laktozy, tłuszczu, magnezu, potasu i wapnia.
W żółtku zawarte są m.in. luteina i beta-karoten, które bardzo korzystnie wpływają na organizm np. poprzez poprawienie widzenia i ochronę oczu przed zwyrodnieniem plamki żółtej.
Jeśli lubisz domowe budynie – sprawdź również przepis na domowy budyń czekoladowo-orzechowy.
Jak zrobić budyń waniliowy? Poznaj prosty przepis na domowy budyń waniliowy!
Czas przygotowania: 5 min
Kalorie: 213
Białko: 8 g
Węglowodany: 15 g
Tłuszcze: 11 g
Składniki na domowy budyń waniliowy:
- Mleko 2% 3/4 szklanki (150 g)
- Żółtko jaja kurzego 1 sztuka (20 g)
- Skrobia kukurydziana / Skrobia ziemniaczana 1 łyżka (10 g)
- Masło 83% 1 łyżeczka (5 g)
- Słodzik bez kalorii np. erytrytol 1 łyżka (10 g)
- Spożywczy aromat waniliowy
Przygotowanie domowego budyniu waniliowego:

Krok 1: W małym rondelku umieść żółtko (białko zużyj w innym posiłku), masło, słodzik i kilka kropli waniliowego aromatu spożywczego.

Krok 2: Do rondelka wlej połowę naszykowanego mleka.

Krok 3: Do reszty mleka dodaj skrobię. Dokładnie rozmieszaj, aż do osiągnięcia jednolitej konsystencji (bez grudek).

Krok 4: Rondelek postaw na średnim ogniu. Podgrzej zawartość, cały czas mieszając ręczną trzepaczką kuchenną lub widelcem. Ważne, aby uzyskać płynną i jednolitą konsystencję. Gdy zawartość rondelka zacznie się delikatnie gotować- zmniejsz ogień i zacznij wlewać cienką strużką mleko z dodatkiem skrobi (tuż przed wlaniem ponownie zamieszaj, aby nic nie zostało na dnie), cały czas mieszając średnim tempem trzepaczką kuchenną lub łyżką. Gdy wszystkie składniki będą połączone, nadal cały czas mieszaj i zwiększ ogień na średnią moc. Mieszaj budyń do zagotowania i zgęstnienia. Po chwili wyłącz ogień. Budyń nie powinien mieć żadnych grudek. W razie pojawienia się grudek spróbuj się ich pozbyć poprzez dokładniejsze rozmieszanie i roztarcie trzepaczką kuchenną lub łyżką.

Krok 5: Gotowy budyń przełóż do miseczki. Zjedz na ciepło lub na zimno.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: domowy budyń fit, budyń waniliowy przepis, domowy budyń waniliowy przepis, budyń domowy przepis, budyń domowy z żółtkiem, budyń domowy jak zrobić, domowy budyń bez cukru, domowy budyń z żółtek, budyn domowy, jak ugotować domowy budyń waniliowy, budyń własnej roboty, przepis na budyń domowy, przepis na domowy budyń, jak zrobić budyń domowy, domowy budyń krok po kroku, jak zrobić budyń krok po kroku
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:
[…] witamin i minerałów.Jeśli lubisz domowe budynie– sprawdź również przepis na domowy budyń waniliowy.Jak zrobić budyń czekoladowy z orzechami? Poznaj prosty przepis na domowy budyń […]