Domowy hummus z warzywami przepis

Domowy hummus z warzywami

Domi Zaremba

Domowy hummus z warzywami to prosty i szybki w przygotowaniu posiłek wegański. Jak zrobić hummus? Z czym zjeść hummus? Poznaj prosty wegański przepis!

Domowy hummus z warzywami to proste w przygotowaniu oraz dietetyczne danie wegańskie.
Hummus to pożywna i wartościowa pasta przygotowywana z cieciorki, sezamowej pasty tahini z dodatkiem przypraw, którą można zrobić w dosłownie kilka minut.
Mój przepis na domowy hummus jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. To dietetyczna wersja tego posiłku, więc nie zawiera zbyt dużo kalorycznej pasty tahini i oliwy z oliwek.
Główny składnik hummusu, czyli ciecierzyca, dostarcza mnóstwo składników mineralnych, takich jak witaminy oraz mikroelementy. Warto wspomnieć o tym, że cieciorka jest również bogatym źródłem białka.
Smaki hummusu i surowej marchewki idealnie się uzupełniają i nabierają niezwykle interesującego wyrazu.
Marchew jest doskonałym źródłem witaminy C, E, K i witamin z grupy B oraz minerałów m.in. potasu, wapnia, fosforu, sodu i magnezu.
Z czym jeść hummus? Poznaj prosty przepis z hummusem!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 5 min
Kalorie: 328
Białko: 13 g
Węglowodany: 26 g
Tłuszcze: 24 g

Składniki na 1 porcję domowego hummusu z marchewką:

  • Cieciorka konserwowa 4 łyżki (80 g)
  • Marchew 1 średnia sztuka (100 g)
  • Czosnek 1 ząbek (5 g)
  • Pasta sezamowa (tahini) 2 łyżki (20 g)
  • Sok z cytryny 1 łyżka (6 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 g)
  • Kmin rzymski
  • Sól
  • Pieprz
  • Woda

Przygotowanie domowego hummusu z marchewką:

  1. Dokładnie zblenduj odsączoną ciecierzycę, obrany czosnek, pastę sezamową, oliwę z oliwek i sok z cytryny. Blenduj tak długo, aż osiągniesz gładką konsystencję. W razie potrzeby w trakcie blendowania dodaj odrobinę wody.
  2. Dodaj mielony kmin rzymski, sól oraz pieprz według uznania i dokładnie wymieszaj.
  3. Marchew umyj, obierz i pokrój w średniej wielkości słupki. 
  4. Hummus przełóż do naczynia i zjedz z marchewką. 

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: jak zrobić hummus, z czym zjeść hummus, hummus przepis fit, hummus prosty przepis, hummus dietetyczny przepis, jakie dodatki do hummusu, wegańskie przepisy z tahini, fit wegańskie przekąski, fit przekąski do pracy

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena

Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 43 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Wcześniejszy wpis Następny wpis