Domowy hummus przepis

Domowy hummus

Domi Zaremba

Domowy hummus to prosta i szybka w przygotowaniu zdrowa pasta z ciecierzycy. Jak zrobić hummus z ciecierzycy? Poznaj prosty przepis na fit hummus klasyczny!

Hummus to pożywna i wartościowa pasta przygotowywana z ciecierzycy oraz sezamowej pasty tahini z dodatkiem przypraw, którą można zrobić w dosłownie kilka minut.
Mój przepis na domowy hummus jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. To dietetyczna wersja tego posiłku, więc nie zawiera zbyt dużo kalorycznej pasty tahini i oliwy z oliwek.
Jeśli nie masz pasty tahini to możesz ją pominąć lub zastąpić np. masłem orzechowym– sprawdź domowy orzechowy hummus.
Główny składnik hummusu, czyli ciecierzyca, dostarcza mnóstwo składników mineralnych, takich jak witaminy oraz mikroelementy. Warto wspomnieć o tym, że cieciorka jest również bogatym źródłem białka roślinnego.
Hummus to wyjątkowy pod względem właściwości dodatek, który najlepiej smakuje jako smarowidło do pieczywa lub jako dip do różnych przekąsek np. nachosów, surowych warzyw pokrojonych w słupki (np. marchewki, selera naciowego, papryki) czy sałatek. Oczywiście hummus można również jeść sam, jednak za sprawą lekkich dodatków, smaki wzajemnie się uzupełniają i nadają przyjemnego charakteru.
Jak zrobić hummus w domu? Poznaj prosty przepis na hummus z cieciorki!


Czas przygotowania: 5 min
Kalorie: 295
Białko: 11 g
Węglowodany: 18 g
Tłuszcze: 24 g

Składniki na domowy hummus:

  • Ciecierzyca konserwowa 4 łyżki (80 g)
  • Pasta sezamowa (tahini) 2 łyżki (20 g)
  • Czosnek 1 ząbek (5 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 g)
  • Sok z cytryny 1 łyżka (6 g)
  • Kmin rzymski mielony (kumin)
  • Sól
  • Pieprz
  • Woda

Przygotowanie domowego hummusu:

domowy orzechowy hummus

Krok 1: W pojemniku do blendera umieść odsączoną ciecierzycę, obrany czosnek, pastę sezamową, oliwę z oliwek i sok z cytryny. Dopraw do smaku mielonym kminem rzymskim, solą i pieprzem. Zblenduj na masę o gładkiej i jednolitej konsystencji. W razie potrzeby dolej odrobinę wody.

Domowy hummus przepis

Krok 2: Przełóż do wygodnego naczynia. Przechowuj w zamkniętym pojemniku w lodówce do 2-3 dni.


    Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
    – porady dietetyczne
    – przepisy na śniadanie
    – przepisy na obiad
    – przepisy na kolacje
    – przepisy na przekąski
    – przepisy na desery

    Powiązane zagadnienia- posiłek: domowy hummus kcal, domowy hummus przepis, przepis na hummus, dietetyczny przepis na hummus, jak zrobić hummus z cieciorki z puszki, jak zrobić hummus przepis, jak zrobić dietetyczny hummus, dietetyczny hummus przepis, hummus przepis fit, hummus kalorie, hummus jak zrobić, prosty hummus jak zrobić, hummus z cieciorki konserwowej przepis, hummus z ciecierzycy przepis, tahini ciecierzyca oliwa, pasta z cieciorki konserwowej, dietetyczna pasta z ciecierzycy, pasta do kanapek z ciecierzycy, cieciorka konserwowa proste przepisy, dip z cieciorki, pasta z ciecierzycy z puszki

    Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena


    Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

    5 53 Liczba ocen
    Ocena
    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest

    0 komentarzy
    Informacje zwrotne w treści
    Wyświetl wszystkie komentarze
    Wcześniejszy wpis Następny wpis