Drożdżowe racuchy z jabłkami
Drożdżowe racuchy z jabłkami to proste danie na słodko. Jak zrobić dietetyczne drożdżowe racuchy z jabłkami? Poznaj prosty przepis na drożdżowe racuchy!
Drożdżowe racuchy z jabłkami to mój smak dzieciństwa. Moja prababcia często przygotowywała je na obiad. Po wielu próbach udało mi się w dietetyczny sposób odtworzyć ten cudowny smak.
Drożdżowe racuchy to proste i szybkie w przygotowaniu placuszki z jabłkami. Są naprawdę pyszne, a przy tym niskokaloryczne. Świetnie smakują zarówno same, jak i z różnymi dodatkami np. dżemami, słodkimi sosami czy masłem orzechowym.
Jabłko jest bogate w liczne wartości odżywcze i nieocenione właściwości zdrowotne.
Dodatkowo zawiera sporo błonnika, który reguluje pracę jelit. Bor zawarty w jabłku wspomaga poprawę koncentracji, pamięci i aktywności elektrycznej naszego mózgu oraz wzmacnia kości.
Jak zrobić drożdżowe racuchy z jabłkami? Poznaj prosty przepis na drożdżowe racuchy z jabłkami!
Czas przygotowania: 15 min + czas wyrastania ciasta
Kalorie: 429
Białko: 15 g
Węglowodany: 66 g
Tłuszcze: 11 g
Składniki na drożdżowe racuchy z jabłkami (około 8-12 sztuk):
- Mąka pszenna 7 łyżek (70 g)
- Jabłko 1 mała sztuka lub 1/2 średniej (70 g)
- Jajko kurze 1 sztuka (50 g)
- Mleko 0,5% 1/4 szklanki (50 g)
- Słodzik bez kalorii np. erytrytol 3 łyżki (30 g)
- Drożdże świeże / Drożdże instant 1/10 kostki (10 g) / 1 łyżeczka (3 g)
- Olej kokosowy lub inny 1 łyżeczka (5 g)
Przygotowanie drożdżowych racuchów z jabłkami:
Krok 1: Mleko podgrzej do letniej temperatury (około 30 st. C). W miseczce umieść mąkę, mleko, słodzik i drożdże (instant lub pokruszone świeże). Wbij jajko i dokładnie mieszaj i ucieraj łyżką, aż otrzymasz gęstą, klejącą i jednolitą masę (bez grudek).
Krok 2: Wyrobione ciasto zostaw w misce i przykryj delikatnie natłuszczoną folią spożywczą lub ściereczką. Ciasto odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godz np. do piekarnika rozgrzanego do 35 st. C (włóż do wyłączonego piekarnika).
Krok 3: Po upływie wskazanego czasu przygotuj pozostałe składniki. Jabłko umyj i pokrój na ćwiartki. Obierz ze skórki oraz usuń gniazdo nasienne. Każdą ćwiartkę przekrój wzdłuż na pół, a później poprzecznie pokrój na dosyć cienkie plasterki. Plasterki jabłka dodaj do miski z ciastem. Dokładnie wymieszaj łyżką.
Krok 4: Rozgrzej nieprzywierającą patelnię na umiarkowanym ogniu. Rozpuszczaj i rozprowadzaj po całej powierzchni niewielkie ilości oleju, aby wysmażyć po kilka sztuk racuchów – nakładaj łyżką porcje ciasta i smaż na małym ogniu. Wszystkie placki smaż do otrzymania rumianego koloru i delikatnego urośnięcia, czyli przez około 2-3 min na stronę. Gotowe placki przekładaj na talerz.
Krok 5: Zjedz od razu po przygotowaniu.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: fit racuchy z jabłkiem, racuchy drożdżowe przepis z jabłkami, jak zrobić racuchy drożdżowe z jabłkiem, jak zrobić racuchy drożdżowe przepis, przepis na drożdżowe racuchy z jabłkami, przepis na racuchy drożdżowe, przepis na racuchy fit, racuchy drożdżowe z jabłkami, fit racuchy drożdżowe, dietetyczne racuchy przepis, placki z jabłkami przepis fit, fit placuszki z jabłkami, jak zrobić drożdżowe racuchy z jabłkami, jak zrobić racuchy z jabłkami na drożdżach, sprawdzony przepis na racuchy drożdżowe z jabłkami, jak zrobić fit drożdżowe racuchy
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:
To dla mnie też smak dzieciństwa <3 Uwielbiam