Fasolka po bretońsku z kurczakiem

Fasolka po bretońsku z kurczakiem to szybka, odchudzona wersja dania inspirowanego kuchnią polską. Jak zrobić fasolkę po bretońsku z mięsem? Poznaj przepis na fasolkę po bretońsku!
Fasolka po bretońsku z kurczakiem to świetny sposób, by sięgnąć po coś pożywnego, sycącego i domowego, ale w lżejszym wydaniu. Klasyczne danie zyskuje tu nowy charakter dzięki chudemu mięsu drobiowemu, które dostarcza pełnowartościowe białko, witaminy z grupy B i składniki mineralne wspierające metabolizm i odporność.
Podstawą tego przepisu jest fasola – roślinne źródło białka, błonnika i antyoksydantów. To właśnie błonnik rozpuszczalny usuwa nadmiar cholesterolu z organizmu, a witamina B1 wspiera koncentrację, układ nerwowy i działa przeciwzapalnie. Dodając do tego aromatyczne przyprawy i passatę pomidorową, otrzymujesz danie, które rozgrzewa, syci i odżywia, bez zbędnych dodatków i ciężkostrawnych składników.
Najlepiej smakuje podana z kromką razowego pieczywa, kaszą lub jako samodzielne danie z dodatkiem świeżych ziół, takich jak natka pietruszki czy tymianek. Dobrze znosi przechowywanie – po odgrzaniu często smakuje jeszcze lepiej, bo składniki mają czas się przegryźć. Możesz ją przygotować dzień wcześniej i zabrać w lunch boxie do pracy albo zamrozić na zapas.
Mało kto wie, że „fasolka po bretońsku” mimo swojej nazwy nie ma wiele wspólnego z francuskim regionem Bretania – to raczej kulinarna wariacja stworzona na potrzeby polskich smaków, inspirowana daniami jednogarnkowymi z fasolą i pomidorami. W tej wersji z kurczakiem zyskuje dodatkowo na lekkości i wartości odżywczej.
To idealna propozycja na szybki, wartościowy obiad, który możesz przygotować z wyprzedzeniem i bez większego wysiłku.
Jak zrobić fasolkę po bretońsku z kurczakiem? Poznaj prosty przepis na fasolkę po bretońsku!
Czas przygotowania: 15 min
Kalorie: 423
Białko: 57 g
Węglowodany: 27 g
Tłuszcze: 7 g
Składniki na fasolkę po bretońsku z kurczakiem:
- Fasola biała konserwowa – 1/2 opakowania (100 g)
- Pierś z kurczaka – 1 średni filet (200 g)
- Cebula biała – 1 mała sztuka (50 g)
- Sos pomidorowy passata – 1 szklanka (200 g)
- Olej – 1 łyżeczka (4 g)
- Ziele angielskie
- Liść laurowy
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie fasolki po bretońsku z kurczakiem:

Krok 1: Cebulę obierz i drobno pokrój. W rondelku rozgrzej olej. Po chwili wrzuć cebulę. Smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając.

Krok 2: Mięso oczyść i pokrój w mniejsze kawałki. Następnie dodaj mięso do cebuli. Ponownie smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając i przekładając kawałki na drugą stronę.

Krok 3: Gdy mięso straci surowy kolor dodaj passatę i kulkę ziela angielskiego, liść laurowy oraz szczyptę soli i pieprzu. Wymieszaj. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez około 5-10 min. Co jakiś czas przemieszaj.

Krok 4: Pod koniec dodaj odcedzoną fasolę i podgrzej przez chwilę.

Krok 5: Przełóż na talerz.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: fasolka po bretońsku przepis, jak zrobić fasolkę po bretońsku, ile kalorii ma fasolka po bretońsku, fasola po bretońsku fit, fasola po bretońsku z kurczakiem, przepis na fasolkę po bretońsku, fasolka po bretońsku kcal przepis, dietetyczny przepis na fasolkę po bretońsku, przepisy z białą fasolą, fasolka po bretońsku z kurczakiem kcal, dietetyczna fasolka po bretońsku z kurczakiem, fasolka po bretońsku z kurczakiem przepis, fasolka po bretońsku przepis z kurczakiem, jak zrobić fasolkę po bretońsku z kurczakiem, jak zrobić fasolkę po bretońsku przepis, przepis na fasolkę po bretońsku fit, fasolka po bretońsku jak zrobić przepis, kurczak z fasolą przepis, fasolka po bretońsku dietetyczna przepis
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:
Ulubiony posiłek moich rodziców. Ja jakoś szczególnie się nim nie zachwycam, ale wypróbowałam wasz przepis i było bardzo dobre.
Super 🙂 Bardzo się cieszę, że smakowało. Pozdrawiam