Fasolka szparagowa z boczkiem i sosem śmietanowym
Fasolka szparagowa z boczkiem i sosem to prosty i szybki posiłek keto. Jak zrobić fasolkę szparagową z boczkiem? Poznaj prosty przepis na fasolkę szparagową!
Fasolka szparagowa z boczkiem i sosem śmietanowym to prosty i szybki w przygotowaniu keto posiłek. Fasolka szparagowa w takiej wersji smakuje naprawdę świetnie zarówno sama oraz jako dodatek do innych posiłków.
Fasolka szparagowa jest cennym źródłem wielu witamin i składników odżywczych m.in. witamin A, z grupy B, C, E, błonnika, przeciwutleniaczy czy magnezu.
Jak zrobić fasolkę szparagową? Poznaj prosty przepis na fasolkę szparagową z boczkiem!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.
Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.
Czas przygotowania: 12 min
Kalorie: 371
Białko: 12 g
Węglowodany: 12 g
Tłuszcze: 30 g
Składniki na 1 porcję fasolki szparagowej z boczkiem i sosem śmietanowym:
- Fasolka szparagowa żółta lub zielona 2 garści (200 g)
- Boczek w plastrach 2 plastry (40 g)
- Śmietana 18% 1/4 małego opakowania (50 g)
- Masło klarowane 1 łyżka (10 g)
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie fasolki szparagowej z boczkiem i sosem śmietanowym:
- Fasolkę umieść w durszlaku i przepłucz zimną wodą. Następnie małym nożykiem odetnij obydwa końce każdej fasolki (staraj się obciąć jak najmniej, aby podczas gotowania woda nie dostawała się do środka).
- Gotowe strączki przełóż do garnka. Wlej zimną wodę w proporcji około 3:1 (woda:fasolka) i dodaj szczyptę soli. Garnek przykryj pokrywką. Po zagotowaniu zmniejsz ogień na taki, aby fasolka tylko delikatnie się gotowała.
- Fasolkę gotuj do miękkości, czyli przez około 5-12 min żółtą lub 8-18 min zieloną. Czas gotowania zależny jest od odmiany oraz od młodości strączków fasolki. Po upływie 5/8 min ostrożnie wyciągaj co jakiś czas strączek i sprawdzaj czy miękkość jest odpowiednia. W czasie gotowania przygotuj pozostałe składniki.
- Boczek pokrój w kostkę. Na zimną i suchą patelnię wrzuć boczek. Podsmaż na małym ogniu do lekkiego zarumienienia. Zdejmij z patelni.
- Na tę samą patelnię włóż masło. Doprowadź do rozpuszczenia masła.
- Patelnię zdejmij z ognia i po chwili dodaj śmietankę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
- Gotową fasolkę odcedź na sitku/durszlaku i od razu przelej zimną, bieżącą wodą.
- Fasolkę przełóż na talerz. Na górze rozłóż boczek. Polej sosem.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: fasolka szparagowa przepisy, fasolka szparagowa na ketozie, fasolka szparagowa w diecie ketogenicznej, fasolka szparagowa dieta ketogeniczna, fasolka szparagowa proste przepisy, fasolka szparagowa z boczkiem i śmietaną, przepisy z fasolki szparagowej, przepisy z fasolką szparagową, szybki posiłek keto, jak zrobić fasolkę szparagową z boczkiem, prosty przepis na fasolkę szparagową
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:
Super prosty i smaczny przepis. Dziękuję!
Znalazłam przypadkiem, dziś zrobiłam. Nie miałam boczku, ale zrobiłam chipsy z szynki szwardzwladzkiej. Fasolka (zielona) obłędna! Dziękuje za ten prosty szybki przepis, zapisuję do mojego notesu i zobaczę co tu jeszcze pysznego znajdę. Pozdrawiam 😁