Wszyscy chcą przepis, nikt nie zgaduje, z czego są te frytki

Frytki z batatów to pyszne i proste danie typu zdrowy fast food. Jak zrobić frytki z batatów? Poznaj prosty przepis na frytki z batatów z piekarnika!
Frytki z batatów zaskakują nie tylko smakiem, ale też swoim składem. Niewielu zgaduje, że ten przysmak powstał z batata, czyli słodkiego ziemniaka. Ich wyjątkowy smak i piękny kolor powoduje, że trudno się im oprzeć, a jeszcze trudniej uwierzyć, że mogą być częścią zdrowej diety. Wystarczy kilka prostych składników i piekarnik, by w domu stworzyć wersję tego popularnego fast foodu, który nie tylko nie szkodzi sylwetce, ale wspiera zdrowie.
Bataty są doskonałym źródłem węglowodanów, błonnika i cennych składników mineralnych, takich jak potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez oraz mangan. Dostarczają też witaminy z grupy B (szczególnie B6), witaminę C, E i kwas foliowy. Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, w tym beta-karotenu, wspomagają odporność, wzrok i kondycję skóry.
Ich naturalna słodycz w połączeniu z delikatną konsystencją po upieczeniu daje efekt, który smakowo przewyższa klasyczne frytki i jest w bardziej odżywczej odsłonie. Wystarczy pokroić bataty, skropić je oliwą, doprawić ulubionymi przyprawami i upiec w piekarniku, czyli są bez smażenia, bez zbędnego tłuszczu i bez wyrzutów sumienia.
Frytki z batata świetnie smakują same, z domowymi sosami, jogurtowym dipem lub w formie dodatku do mięsa, ryb, a nawet sałatek. To prosty sposób na to, by odczarować domowy obiad i przemycić coś pysznego, lekkiego i pełnego wartości odżywczych.
Jak zrobić frytki z batata w piekarniku? Poznaj przepis na frytki z batatów!
Czas przygotowania: 15 min
Kalorie: 340
Białko: 3 g
Węglowodany: 60 g
Tłuszcze: 9 g
Składniki na frytki z batatów:
- Batat (słodki ziemniak) – 1 średnia lub 2 małe sztuki (300 g)
- Oliwa z oliwek – 1 łyżka (10 g)
- Papryka słodka
- Papryka ostra
- Wędzona słodka papryka
- Kurkuma
- Curry
- Sól opcjonalnie
Przygotowanie frytek z batatów:

Krok 1: Batata umyj, opcjonalnie obierz i pokrój w plastry. Następnie każdy plaster pokrój w paski (słupki). W misce umieść oliwę. Dopraw słodką papryką, ostrą papryką, wędzoną papryką, kurkumą i curry. Dokładnie wymieszaj. Kawałki batata wkładaj do miseczki z przygotowaną marynatą i dokładnie je obtaczaj. Każdy słupek batata powinien być pokryty tłuszczem z przyprawami.

Krok 2: Piekarnik rozgrzej do 200 st. C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Paski batata równomiernie rozłóż na blachę. Zwróć uwagę, aby na siebie nie nachodziły. Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 10-20 min w zależności od grubości słupków i preferowanego stopnia wypieczenia. Pilnuj, aby frytki zbyt mocno się nie przypaliły.

Krok 3: Wyłóż na talerz i opcjonalnie dopraw szczyptą soli.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: frytki z batatów przepis, batatowe frytki przepis, frytki z batata przepis, frytki z batata kcal, frytki z batatów z piekarnika, frytki z batatów z piekarnika kalorie, frytki z batatów z piekarnika fit, bataty frytki przepis, frytki z batatów w piekarniku, frytki z batata z piekarnika, frytki bataty fit, jak zrobić frytki z batata, frytki z batatów pieczone, frytki z batatów ile piec, przepis na frytki z batata
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: