Minimalizm w kuchni, maksimum smaku. Tylko banan, kakao i… masz ciasto!

Brownie z banana z wiórkami kokosowymi to prosty i szybki fit deser czekoladowy. Jak zrobić brownie z banana? Poznaj prosty przepis na fit brownie z bananami!
Brownie z bananów i kakao to kulinarna definicja prostoty. Jest to zaledwie kilka składników, które tworzą wyjątkowo czekoladowy, lekko wilgotny deser bez grama mąki i cukru. To zdrowa alternatywa dla klasycznego ciasta, która smakuje jak ulubiona słodka przekąska, a jednocześnie dostarcza cenne składniki odżywcze. Można podać je na deser, zabrać ze sobą na wynos albo zjeść na śniadanie, szczególnie gdy potrzebujesz szybkiej dawki energii.
Banany, które stanowią bazę przepisu, są źródłem naturalnej słodyczy oraz wielu ważnych witamin (m.in. A, C, E, K, B6) i minerałów, takich jak potas, fosfor czy magnez. Ich wysoka zawartość błonnika i pektyn wspiera pracę jelit i pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi. Kakao dodaje smaku i wzbogaca przepis antyoksydantami, które korzystnie wpływają na nastrój i pracę mózgu.
Wiórki kokosowe nadają ciastu tropikalną nutę oraz zwiększają jego wartości odżywcze. Zawierają zdrowe tłuszcze, żelazo, magnez i błonnik. Jeśli akurat nie masz ich pod ręką, możesz śmiało je pominąć, a brownie i tak będzie pyszne. Podobnie jest z orzechami włoskimi i choć idealnie pasują do tego przepisu, nic nie stoi na przeszkodzie, by zastąpić je innym ulubionym dodatkiem: orzechami nerkowca, laskowymi, migdałami, a nawet pestkami słonecznika.
To ciasto to prawdziwy ratunek, gdy nachodzi cię ochota na coś słodkiego. Jest gotowe w kilka minut, piecze się błyskawicznie, a po wystudzeniu dosłownie rozpływa się w ustach.
Jak zrobić brownie z banana? Poznaj prosty przepis na ciasto czekoladowe!
Czas przygotowania: 25 min
Kalorie: 410
Białko: 9 g
Węglowodany: 54 g
Tłuszcze: 18 g
Składniki na brownie z banana z wiórkami kokosowymi:
- Banan – 2 średnie sztuki (200 g)
- Orzechy włoskie – 1 garść (20 g)
- Kakao ciemne – 2 łyżki (20 g)
- Wiórki kokosowe – 1 łyżka (5 g)
Przygotowanie brownie z banana z wiórkami kokosowymi:

Krok 1: Banany umyj, obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Warto w tym posiłku wykorzystać mocno dojrzałe banany, które będą znacznie słodsze. W wysokim naczyniu np. pojemniku do blendera umieść banany, kakao i orzechy. Zblenduj na gładką masę.

Krok 2: Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Przygotowaną masę przełóż do małej foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej niewielką ilością tłuszczu. Wygładź z góry. Włóż do piekarnika i piecz przez około 15-20 min- w zależności od preferowanego stopnia wypieczenia. Po upływie wskazanego czasu wyciągnij i odstaw do lekkiego przestudzenia.

Krok 3: Ciasto posyp wiórkami kokosowymi. Zjedz na ciepło lub na zimno.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: przepisy z bananem i kakao, zdrowe brownie czekoladowe, zdrowe brownie z bananami, fit brownie jednoporcjowe, fit brownie z bananami, dietetyczne brownie z bananami, brownie bananowe fit, brownie z bananami bez mąki, brownie z bananami i orzechami, brownie z bananami i kakao, brownie z bananami bez jajek, brownie z bananami, brownie bez mąki i jajek, banany orzechy włoskie kakao, ciasto z bananów bez jajek, ciasto z bananów i kakao, fit brownie kcal, brownie przepis kalorie
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: