Frytki z selera przepis

Frytki z selera

Domi Zaremba

Frytki z selera to pyszna i zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych frytek. Jak zrobić frytki z selera? Poznaj prosty przepis na frytki warzywne!

Frytki z selera to niezwykle ciekawy i zdrowy pomysł na przekąskę lub dodatek do posiłku. Jeśli szukasz alternatywy dla tradycyjnych frytek, to frytki selerowe sprawdzą się idealnie!
Seler, ze swoim intensywnym smakiem i chrupiącą teksturą, jest idealnym kandydatem do przygotowania frytek…
Seler jest warzywem bogatym w witaminy i minerały. Zawiera sporą ilość witaminy K, która wspomaga krzepliwość krwi i zdrowie kości. Dodatkowo, seler jest źródłem witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy i wspomaga produkcję kolagenu. Ten warzywny skarb dostarcza także witamin z grupy B, takich jak B6 i kwas foliowy, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego. Minerały, takie jak potas, miedź i żelazo, są również obecne w selerze, wspierając odpowiednie funkcjonowanie organizmu. Co istotne, seler ma właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne, dzięki zawartości flawonoidów i związków fenolowych.
Przyjemne połączenie naturalnej słodyczy selera z aromatycznymi przyprawami i chrupiącą powierzchnią to idealny wybór dla tych, którzy chcą zaspokoić swoje pragnienie smacznej przekąski bez wyrzutów sumienia.
Jeśli lubisz warzywne frytki– sprawdź przepis na frytki z marchewki.
Jak zrobić frytki z selera? Poznaj prosty przepis na frytki z selera z piekarnika!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 15 min
Kalorie: 134
Białko: 2 g
Węglowodany: 12 g
Tłuszcze: 10 g

Składniki na 1 porcję frytek z selera:

  • Seler 1 mała lub 1/2 średniej sztuki (200 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 g)
  • Słodka papryka
  • Ostra papryka
  • Kurkuma
  • Curry
  • Sól

Przygotowanie frytek z selera:

  1. Selera umyj i obierz ze skórki. Następnie pokrój w plastry, a plastry w paski.
  2. W miseczce umieść oliwę oraz szczyptę każdej przyprawy: paprykę słodką, paprykę ostrą, kurkumę i curry. Dokładnie wymieszaj.
  3. Kawałki selera wkładaj do miseczki z przygotowaną marynatą i dokładnie je obtaczaj. Każdy słupek selera powinien być pokryty oliwą z przyprawami.
  4. Piekarnik rozgrzej do 200 st. C.
  5. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  6. Paski selera przełóż na blachę. Zwróć uwagę, aby na siebie nie nachodziły.
  7. Włóż do piekarnika i piecz przez 10-20 min w zależności od grubości słupków i preferowanego stopnia wypieczenia. Pilnuj, aby frytki zbyt mocno się nie przypaliły.
  8. Wyłóż na talerz i dopraw szczyptą soli.

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: frytki z selera w piekarniku, frytki z selera kcal, frytki z selera keto, frytki z selera przepis, frytki selerowe, jak zrobić frytki z selera, frytki selerowe przepis, frytki z selera przyprawy przepis, frytki z selera z piekarnika, chrupiące frytki z selera, frytki z selera właściwości

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena


Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 3 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Wcześniejszy wpis Następny wpis