Menu

Gnocchi to włoskie danie z ziemniaków i mąki, które zachwyca swoim smakiem. Jak zrobić gnocchi? Poznaj prosty przepis na gnocchi!

Gnocchi to małe kulki kuchennej magii, które rozpływają się w ustach, oferując niepowtarzalną konsystencję i smak. Idealne jako danie główne lub dodatek, gnocchi doskonale komponują się z różnorodnymi sosami, od świeżych pomidorów po aromatyczne pesto czy masło z dodatkami.
Ziemniaki, główny składnik gnocchi, dostarczają skrobi i błonnika, wspierając naszą energię i trawienie. Mąka pszenna nadaje strukturę i spójność, tworząc wyjątkową konsystencję, za którą gnocchi są znane.
Gnocchi to nie tylko danie, to doświadczenie smakowe, które można dostosować do swoich gustów i kreacji kulinarnych. Poddaj się ich urokowi, eksperymentując z różnymi sosami i przyprawami, a także ciesz się wygodą przechowywania dzięki możliwości ich zamrażania.
Jak zamrozić gnocchi? Wystarczy je rozłożyć na desce lub tacy, tak aby nie stykały się ze sobą, i wstawić do zamrażalnika na kilka godzin, aż zamarzną osobno. Następnie należy je przełożyć do woreczków lub pojemników i przechowywać w zamrażarce. Dzięki temu zabiegowi zachowają swoją jakość i smak.
Jak zrobić gnocchi? Poznaj prosty przepis na gnocchi!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 15 min + czas gotowania ziemniaków
Kalorie: 866
Białko: 25 g
Węglowodany: 182 g
Tłuszcze: 7 g

Składniki na 2 porcje gnocchi:

  • Ziemniaki 3-4 średnie sztuki (600 g)
  • Mąka pszenna 1 szklanka (100 g)
  • Żółtko jaja kurzego 1 sztuka (20 g)

Przygotowanie gnocchi:

  1. Ugotuj ziemniaki w mundurkach (sprawdź przepis).
  2. Ziemniaki odstaw do ostudzenia, następnie obierz i zetrzyj na tarce lub rozgnieć praską do ziemniaków. Tarte ziemniaki równomiernie rozkładaj na delikatnie obsypanej mąką desce lub blacie. Ułóż z nich dość płaską warstwę. 
  3. Żółtko (białko zużyj do przygotowania innego posiłku) wbij do miseczki i roztrzep widelcem. Równomiernie rozlej na warstwę ziemniaków.
  4. Na masę wysyp mąkę, używając sitka (równomiernie po całości). Szybko zagnieć kilkoma ruchami. W razie potrzeby delikatnie podsyp mąką.
  5. Ciasto pokrój nożem na plastry i roluj z nich cienkie wałki. W razie potrzeby podsypuj wałeczki mąką.
  6. Następnie pokrój wałeczki w poprzek, w mniejsze kawałeczki (około 2-3 cm). Opcjonalnie odciśnij na nich wzorek widelcem.
  7. W dużym garnku zagotuj posoloną wodę. Zmniejsz ogień od razu gdy woda się zagotuje.
  8. Gnocchi gotuj porcjami po kilka sztuk. Ostrożnie je wkładaj do wody i delikatnie mieszaj łyżką, aby nie przyklejały się do dna garnka. Gotuj około 1-3 min od momentu wypłynięcia.
  9. Wyciągnij łyżką cedzakową i przełóż na talerz.
  10. Zjedz od razu po przygotowaniu. 

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: gnocchi przepis, gnocchi jak zrobić, przepis na gnocchi, jak się robi gnocchi, gnocchi krok po kroku, gnocchi prosty przepis, kluski gnocchi przepis, gnocchi domowe

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena


Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 1 Ocena
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze