Indyjski pudding ryżowy kheer
Pudding ryżowy kheer to pyszny i niezwykle aromatyczny fit deser z ryżu. Jak zrobić pudding ryżowy? Poznaj prosty przepis na pudding ryżowy kheer!
Pudding ryżowy kheer to słodkie i intensywne w smaku danie w stylu budyniowym, które jest niezwykle popularne w subkontynencie indyjskim. To wyjątkowo aromatyczna potrawa na bazie mleka i ryżu, z dodatkiem m.in. masła klarowanego i szafranu. Szafran to przyprawa raczej trudno dostępna i dosyć droga, dlatego w moim przepisie wymieniłam ją na niezastąpioną kurkumę.
Kheer (nazywany również khir oraz payasam) spróbowaliśmy całkowicie przypadkowo podczas wizyty w losowej indyjskiej restauracji w Malezji– bardzo się cieszymy, że daliśmy się na niego namówić i dzięki temu mogliśmy stworzyć ten przepis inspirowany nim…
Ryż jest źródłem m.in. węglowodanów, błonnika, witamin z grupy B, manganu, miedzi, magnezu i selenu.
Jak zrobić kheer? Poznaj prosty przepis na indyjski pudding ryżowy!
Czas przygotowania: 50 min
Kalorie: 332
Białko: 13 g
Węglowodany: 41 g
Tłuszcze: 11 g
Składniki na indyjski pudding ryżowy kheer:
- Ryż basmati 3 łyżki (30 g)
- Mleko 0,5% 1,5 szklanki (300 g)
- Nerkowce 1 łyżeczka (5 g)
- Migdały 1 łyżeczka (5 g)
- Rodzynki suszone 1 łyżeczka (5 g)
- Masło klarowane 1 łyżeczka (5 g)
- Słodzik bez kalorii np. erytytol 2 łyżki (20 g)
- Kurkuma
Przygotowanie indyjskiego puddingu ryżowego kheer:
Krok 1: Ryż dokładnie wypłucz na sitku kuchennym pod bieżącą zimną wodą lub umieść w naczyniu i zalewaj kilkukrotnie wodą, mieszaj i odlewaj do momentu, aż woda przestanie być mętna. Odcedź.
Krok 2: Rodzynki i orzechy drobno pokrój.
Krok 3: W rondelku rozgrzej masło. Po chwili wsyp ryż. Smaż do delikatnego zezłocenia, czyli przez około 2-3 minuty. Cały czas mieszaj.
Krok 4: Następnie wlej mleko. Zagotuj.
Krok 5: Zmniejsz ogień i dodaj szczyptę kurkumy. Wymieszaj. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 min. Co chwilę mieszaj i pilnuj, aby pudding się nie przypalił. W razie potrzeby dolej odrobinę wody w trakcie gotowania.
Krok 6: Gdy ryż stanie się miękki, a ilość mleka zmniejszy się mniej więcej o połowę– dodaj słodzik, rodzynki i orzechy. Dokładnie wymieszaj. Gotuj jeszcze przez około 5-10 min.
Krok 7: Przełóż do miseczki. Zjedz na ciepło lub na zimno (kheer stygnąc powinien zgęstnieć).
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: pudding ryżowy fit, kuchnia indyjska przepisy ryż, pudding ryżowy przepis, pudding ryżowy na mleku, kheer przepis, pudding z ryżu, pudding z ugotowanego ryżu, jak zrobić pudding z ryżu, pudding ryżowy przepisy, jak zrobić pudding ryżowy na mleku, przepis na pudding ryżowy, przepis na kheer, ryż na słodko na mleku, ryż na słodko inaczej, jak przyrządzić ryż inaczej, ryż w indyjskim stylu
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: