Indyk po meksykańsku

Domi Zaremba
indyk po meksykansku przepis

Indyk po meksykańsku to zdrowy posiłek z mięsem mielonym. Jak zrobić indyka po meksykańsku? Poznaj prosty przepis na mięso mielone po meksykańsku!

Indyk po meksykańsku to dowód na to, że chude mięso wcale nie musi być nudne. Wystarczy odrobina przypraw, by zamieniło się w danie pełne wyrazu i kolorów. Soczyste mięso mielone z piersi indyka łączy się tutaj z kremową fasolą, chrupiącą papryką i słodyczą kukurydzy, a wszystko to zanurzone jest w aromatycznym sosie pomidorowym, doprawionym mieszanką przypraw rodem z meksykańskich ulicznych targów.

Indyk to jeden z najlżejszych rodzajów mięsa. Zawiera niewiele tłuszczu, a przy tym dostarcza solidną porcję białka, które wspiera budowę mięśni i przyspiesza regenerację po wysiłku. Dodatek czerwonej fasoli wzbogaca potrawę błonnikiem i białkiem roślinnym, dzięki czemu syci na dłużej. Papryka i kukurydza dostarczają witaminę A i C, więc dbają o odporność i zdrowy wygląd skóry, a pomidory wnoszą potas wspierający pracę serca oraz delikatną kwasowość, która równoważy całość.

To danie można podać na wiele sposobów, np. z ryżem, zawinięte w tortillę jak klasyczne fajitas, lub samo, z dodatkiem świeżej kolendry i kawałków kremowego awokado. Niezależnie od formy, efekt jest ten sam, czyli na talerzu ląduje posiłek pełen barw, zapachów i smaków, które przeniosą cię prosto do tętniącego życiem Meksyku. To idealny pomysł na obiad lub kolację, która doda energii i poprawi nastrój.
Jak zrobić mięso mielone po meksykańsku? Poznaj prosty przepis na mięso po meksykańsku!


Czas przygotowania: 25 min
Kalorie: 415
Białko: 53 g
Węglowodany: 25 g
Tłuszcze: 13 g

Składniki na indyka po meksykańsku:

  • Mięso mielone z piersi indyka – 1/2 opakowania (200 g)
  • Pomidory konserwowe – 1/2 opakowania (120 g)
  • Fasola czerwona konserwowa – 3 łyżki (60 g)
  • Papryka czerwona – 1/2 średniej sztuki (80 g)
  • Kukurydza konserwowa – 2 łyżki (30 g)
  • Cebula biała – 1 mała sztuka (50 g)
  • Czosnek – 1 ząbek (5 g)
  • Masło klarowane – 1 łyżeczka (5 g)
  • Sól
  • Pieprz
  • Papryka ostra
  • Papryka słodka
  • Curry
  • Woda

Przygotowanie indyka po meksykańsku:

Indyk po meksykańsku przepis
Pokrój warzywa

Krok 1: Cebulę obierz i drobno pokrój. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Paprykę umyj i pokrój w kosteczkę (usuń niejadalne części).

indyk po meksykansku 2
Podsmaż cebulę i czosnek na patelni a następnie dodaj mięso

Krok 2: W głębokiej patelni rozgrzej masło. Po chwili wrzuć cebulę oraz czosnek. Smaż przez parę minut, co chwilę mieszając. Następnie dodaj mięso. Co chwilę mieszaj i rozdrabniaj mięso drewnianą łopatką.

indyk po meksykansku 3
Mięso dopraw, gdy straci surowy kolor

Krok 3: Gdy mięso straci surowy kolor dopraw do smaku pieprzem, papryką ostrą, papryką słodką i curry. Dokładnie wymieszaj.

indyk po meksykansku 4
Dodaj pomidory konserwowe i wodę, a następnie paprykę

Krok 4: Następnie dodaj pomidory konserwowe (razem z sokiem). Wlej trochę wody, wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Po zagotowaniu zmniejsz ogień i duś pod przykryciem przez około 10 min. Co chwilę mieszaj. W razie potrzeby dolej trochę wody, ale nie powinno być jej zbyt wiele. Po upływie wskazanego czasu dodaj pokrojoną paprykę. Duś przez kolejne 5 min. Jeśli pod koniec duszenia będzie zbyt dużo wody to zwiększ ogień i odparuj jej nadmiar (gotuj bez przykrycia i cały czas mieszaj).

indyk po meksykansku 6
Pod koniec dodaj fasolę i kukurydzę

Krok 5: Pod koniec dodaj odsączoną z zalewy kukurydzę i fasolę oraz dopraw solą do smaku. Dokładnie wymieszaj. 

Indyk po meksykańsku przepis
Wyłóż na talerz

Krok 6: Przełóż na talerz.


Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: indyk po meksykańsku przepis, obiad z mięsa mielonego na szybko, jak zrobić mięso mielone po meksykańsku, przepis mięso mielone po meksykańsku, mięso po meksykańsku przepis, indyk po meksykańsku z fasolą, indyk po meksykańsku fit przepis, indyk po meksykańsku dietetyczny przepis, indyk po meksykańsku prosty przepis, mięso mielone z indyka obiad, mięso mielone z indyka co przygotować, mieso mielone fasola przepis, mięso mielone z fasolą czerwoną przepis, mięso mielone z fasolą i kukurydzą, danie na obiad po meksykańsku, co na obiad po meksykańsku, fit obiad po meksykańsku, przepisy z fasolą czerwoną, dania z fasoli czerwonej konserwowej, dietetyczne przepisy z podanymi kaloriami, przepis na obiad z podanymi kaloriami

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena


Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:


5 36 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Wcześniejszy wpis Następny wpis