Menu
Przepisy / Śniadanie / Obiad / Deser / Kolacja

Jaglanka na mleku roślinnym z winogronami

Jaglanka na mleku roślinnym z winogronami to prosty i szybki w przygotowaniu zdrowy posiłek na słodko. Jak zrobić wegańską jaglankę z winogronami? Sprawdź!

Jaglanka na mleku roślinnym z winogronami to pyszny i bardzo pożywny posiłek na słodko, który idealnie nadaje się na dodające energii śniadanie lub posiłek okołotreningowy.
Kasza jaglana to kasza przyrządzana z prosa. Jest jedną z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dodatkowo jako jedna z niewielu kasz jest zasadotwórcza.
Kasza jaglana posiada mnóstwo cennych wartości odżywczych i właściwości leczniczych. Gdy przygotuje się ją w odpowiedni sposób to jej oryginalny smak świetnie komponuje się zarówno z wytrawnymi, jak i słodkimi dodatkami.
Nie ukrywam, że bardzo przepadam za kaszą jaglaną i z chęcią jadłabym ją znacznie częściej, ale niestety dosyć ciężko mi ją tutaj znaleźć w sklepach.
Więcej dietetycznych przepisów na szybkie i proste w przygotowaniu posiłki odpowiednie dla różnych rodzajów diet oraz w różnych smakach znajdziesz w naszej aplikacji dietetycznej MyProportionkliknij, aby sprawdzić nasze promocyjne pakiety.

Czas przygotowania: 15 min
Kalorie: 274
Białko: 9 g
Węglowodany: 52 g
Tłuszcze: 2 g

Składniki na 1 porcję jaglanki na mleku roślinnym z winogronami:

  • Mleko sojowe (napój sojowy) 1/2 szklanki (100 g)
  • Kasza jaglana 5 łyżek (50 g)
  • Erytrytol lub inny słodzik bez kalorii 1 łyżka (10 g)
  • Winogrona 1 garść (70 g)
  • Woda

Przygotowanie jaglanki na mleku roślinnym z winogronami:

  1. Winogrona umyj, osusz i przekrój na pół. 
  2. Kaszę dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą. 
  3. Mleko zagotuj w małym rondelku. Po chwili dodaj kaszę i wodę (ilość wody dostosuj tak, aby była w proporcji 1:1 do pozostałych składników). Gotuj na małym ogniu zgodnie z zaleceniami znajdującymi się na opakowaniu (zazwyczaj około 10-15 min).
  4. Co jakiś czas mieszaj. W razie potrzeby dolej jeszcze trochę wody w trakcie gotowania. Pod koniec dodaj erytrytol. Jaglanka będzie gotowa, gdy kasza będzie miękka i konsystencja zgęstnieje. 
  5. Gotową jaglankę przełóż do miseczki. Na górze ułóż winogrona.

Będzie nam bardzo miło jeśli przygotujesz posiłek z naszego przepisu i dodasz zdjęcie (story lub post) na Facebook lub Instagram i nas oznaczysz:
Instagram
Facebook
Dziękujemy!

5 17 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze