Jaglanka z jabłkiem i migdałami
Jaglanka z jabłkiem i migdałami to pyszna kasza jaglana na słodko. Z czym jeść kaszę jaglaną na słodko? Poznaj prosty przepis na kaszę jaglaną z jabłkiem!
Jaglanka z jabłkiem i migdałami to pomysł na pożywne śniadanie, które ładuje energią na cały dzień.
Kasza jaglana, będąca podstawą tego dania, jest skarbnicą składników odżywczych– zawiera kompleks witamin B, żelazo i magnez, wspomagając funkcjonowanie układu nerwowego i przyczyniając się do lepszej kondycji skóry oraz włosów. Jabłka wnoszą słodycz i dodatkową dawkę błonnika, ułatwiającego trawienie, a także witaminę C, która wzmacnia odporność. Migdały to z kolei źródło zdrowych tłuszczów i witaminy E, znanej ze swoich właściwości antyoksydacyjnych.
Jaglanka ta jest idealna dla osób poszukujących zbilansowanego posiłku, łączącego kompleksowe odżywienie z niebanalnym smakiem. Podawana z cynamonem, stanowi znakomite uzupełnienie diety o elementy przeciwzapalne i stabilizujące poziom cukru we krwi. Można ją cieszyć się na ciepło lub zimno, jako energetyczny początek dnia lub słodka przekąska.
Jeśli lubisz jaglanki na słodko– sprawdź przepis na jaglankę z musem truskawkowym.
Jak zrobić jaglankę z jabłkiem? Poznaj prosty przepis na jaglankę na mleku!
Czas przygotowania: 15 min
Kalorie: 368
Białko: 12 g
Węglowodany: 63 g
Tłuszcze: 8 g
Składniki na jaglankę z jabłkiem i migdałami:
- Kasza jaglana 1/2 woreczka lub 5 łyżek (50 g)
- Mleko 2% 1/2 szklanki (100 g)
- Jabłko 1 średnia sztuka (150 g)
- Migdały 1 łyżka (10 g)
- Słodzik bez kalorii np. erytrytol 1 łyżka (10 g)
- Cynamon
- Sól
- Woda
Przygotowanie jaglanki z jabłkiem i migdałami:
Krok 1: Kaszę dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą lub umieść w naczyniu i zalewaj kilkukrotnie wodą, mieszaj i odlewaj do momentu, aż woda przestanie być mętna.
Krok 2: Przepłukaną kaszę umieść w garnku i wlej mleko oraz trochę wody (ilość wody dostosuj w taki sposób, aby płyny były mniej więcej w proporcji 3:1 /płyny:kasza/). Dodaj słodzik i szczyptę soli. Gotuj bez mieszania na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 min. Po upływie wskazanego czasu płyny powinny zostać wchłonięte.
Krok 3: Jabłko pokrój w cienkie plastry (usuń gniazdo), a migdały drobno pokrój.
Krok 4: Przełóż na talerz. Na górze rozłóż plasterki jabłka i migdały. Dopraw odrobiną cynamonu.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: jaglanka z jabłkiem, kasza jaglana z jabłkiem i cynamonem, jaglanka na mleku kcal, najlepsza jaglanka na słodko, kasza jaglana jabłka, kasza jaglana jabłko migdały, kasza jaglana na słodko z jabłkami, kasza jaglana na słodko fit, kasza jaglana przepisy na śniadanie, kasza jaglana przepisy na słodko, kasza jaglana z jabłkami dieta, kasza jaglana z cynamonem i jabłkami, jak zrobić jaglankę z jabłkiem, jak zrobić jaglankę na śniadanie, jak zrobić jaglankę z mlekiem, kasza jaglana na diecie
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: