Menu
Podstawy gotowania

Jak ugotować brokuła?

Brokuł to bardzo popularny na całym świecie produkt żywnościowy. Jak prawidłowo gotować brokuła? Poznaj proste wskazówki jak gotować brokuła!

Brokuł to niezwykle popularny gatunek rośliny należący do rodziny kapustowatych.
Brokuła przed spożyciem należy odpowiednio przygotować. Czas gotowania różni się w zależności od wielkości, ale zwykle wynosi od 4 do 10 minut. Brokuły w zależności od podania mogą być bardziej jędrne lub miękkie.
Brokuły mogą stanowić zarówno podstawę dań, jak i dodatek np. do farszów czy sałatek. Świetnie smakują z sosami, mięsem, warzywami czy serami.
Brokuły są źródłem m.in. węglowodanów, błonnika, potasu, wapnia, kwasu foliowego, witaminy A czy witaminy C.
Jak prawidłowo gotować brokuły? Poznaj prosty przepis jak gotować brokuły! 
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: od 4 do 10 min
Kalorie: 31 / 100 g przed ugotowaniem
Białko: 3 g
Węglowodany: 3 g
Tłuszcze: <1 g

Składniki na 1 porcję brokuła:

  • Brokuł
  • Woda
  • Sól

Przygotowanie brokuła:

  1. Brokuła umyj, oczyść i podziel na mniejsze różyczki (im mniejsze różyczki, tym łatwiej znaleźć ewentualne zbrązowienia lub nadpsucia, które należy odciąć i wyrzucić).
  2. Na patelnię lub do garnka wlej trochę wody (mniej wody, aby ugotować brokuła bardziej jędrnego, a więcej bardziej miękkiego– brokuł nie musi być w całości zanurzony w wodzie), dodaj szczyptę soli (około 1/3-1/2 łyżeczki) i włóż różyczki brokuła. Zagotuj i zmniejsz ogień.
  3. Od momentu wrzenia gotuj około 4-10 minut, w zależności od wielkości różyczek i preferencji ich miękkości (4 min to jędrny brokuł, a 10 to bardzo miękki). Co chwilę mieszaj i przewracaj różyczki. Pod koniec sprawdź nożem lub widelcem czy miękkość brokuła jest odpowiednia.
  4. Po ugotowaniu brokuła odcedź na cedzaku lub wyciągaj szczypcami/ łyżką cedzakową i po chwili przełóż na talerz lub połącz z pozostałymi składnikami posiłku.

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- post: jak ugotować brokuła, jak gotować brokuła, jak się gotuje brokuły, jak prawidłowo gotować brokuły, jak dobrze ugotować brokuła, jak gotować brokuła przepis, gotowanie brokułów krok po kroku, jak ugotować brokuła przepis, przepis gotowania brokuła, brokuł gotowany, gotowanie brokuła czas, ile wody do gotowania brokuła, gotowanie brokuła ile soli, gotowanie brokuła ile wody, brokuł jak ugotować, brokuł jak się gotuje

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena

Kliknij, aby poznać przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 4 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze