Jak ugotować kalafiora?
Kalafior to bardzo popularny na całym świecie produkt żywnościowy. Jak prawidłowo gotować kalafiora? Poznaj proste wskazówki jak gotować kalafiora!
Kalafior to niezwykle popularny gatunek rośliny należący do rodziny kapustowatych.
Kalafiora przed spożyciem należy odpowiednio przygotować. Czas gotowania różni się w zależności od wielkości, ale zwykle wynosi od 8 do 15 minut. Kalafior w zależności od podania może być bardziej jędrny lub miękki.
Kalafior może stanowić zarówno podstawę dań, jak i dodatek np. do farszów czy sałatek. Świetnie smakuje z sosami, mięsem, warzywami czy serami.
Kalafior jest źródłem m.in. węglowodanów, błonnika, potasu, wapnia, kwasu foliowego, witaminy K czy witaminy C.
Jak prawidłowo gotować kalafiora? Poznaj prosty przepis jak gotować kalafiora!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.
Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.
Czas przygotowania: od 8 do 15 min
Kalorie: 27 / 100 g przed ugotowaniem
Białko: 2 g
Węglowodany: 3 g
Tłuszcze: <1 g
Składniki na 1 porcję kalafiora:
- Kalafior
- Woda
- Sól
Przygotowanie kalafiora:
- Kalafiora umyj, oczyść i podziel na mniejsze różyczki (im mniejsze różyczki, tym łatwiej znaleźć ewentualne zbrązowienia lub nadpsucia, które należy odciąć i wyrzucić).
- Na patelnię lub do garnka wlej trochę wody (mniej wody, aby ugotować kalafiora bardziej jędrnego, a więcej bardziej miękkiego– kalafior nie musi być w całości zanurzony w wodzie), dodaj szczyptę soli (około 1/3-1/2 łyżeczki) i włóż różyczki kalafiora. Zagotuj i zmniejsz ogień.
- Od momentu wrzenia gotuj około 8-15 minut, w zależności od wielkości różyczek i preferencji ich miękkości (8 min to jędrny kalafior, a 15 to miękki). Co chwilę mieszaj i przewracaj różyczki. Pod koniec sprawdź nożem lub widelcem czy miękkość kalafiora jest odpowiednia.
- Po ugotowaniu kalafiora odcedź na cedzaku lub wyciągaj szczypcami/ łyżką cedzakową i po chwili przełóż na talerz lub połącz z pozostałymi składnikami posiłku.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- post: jak ugotować kalafiora, jak gotować kalafiora, jak się gotuje kalafiora, jak prawidłowo gotować kalafiora, jak dobrze ugotować kalafiora, jak gotować kalafiora przepis, gotowanie kalafiora krok po kroku, jak ugotować kalafiora przepis, przepis gotowania kalafiora, kalafior gotowany, gotowanie kalafiora czas, ile wody do gotowania kalafiora, gotowanie kalafiora ile soli, gotowanie kalafiora ile wody, kalafior jak ugotować, kalafior jak się gotuje
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:
[…] Krok 1: Kalafiora ugotuj do miękkości (sprawdź przepis). […]
[…] 1: Kalafiora ugotuj do średniej miękkości (sprawdź przepis). W tym czasie przygotuj pozostałe […]