Jak ugotować kaszę gryczaną?

Jak ugotować kaszę gryczaną?

Domi Zaremba

Kasza gryczana to popularny produkt żywnościowy. Jak prawidłowo gotować kaszę gryczaną? Poznaj proste wskazówki jak gotować kaszę gryczaną!

Kasza gryczana to popularny produkt otrzymywany z nasion gryki zwyczajnej. Występują różne rodzaje kaszy gryczanej tj. nieprażona, prażona oraz cała lub łamana.
Kaszę gryczaną przed spożyciem należy odpowiednio przygotować. Czas gotowania może się nieco różnić, ale zwykle wynosi od 10 do 20 minut (najczęściej około 15 min). Kasza w zależności od podania może być sypka lub kleista.
Kasza gryczana posiada mnóstwo cennych wartości odżywczych i właściwości leczniczych.
“Królowa kasz”, bo tak jest określana, zawiera m.in. witaminy z grupy B, cynk, potas, żelazo i błonnik. Za sprawą zawartości przeciwutleniaczy (flawonoidów) kasza gryczana ma właściwości przeciwmiażdżycowe i wzmacniające naczynia krwionośne. Obniża ryzyko wystąpienia nadciśnienia i chorób układu krążenia.
Kasza gryczana podobnie jak kasza jaglana ma odczyn zasadowy, dlatego reguluje poziom kwasowości w organizmie.
Białko zawarte w kaszy gryczanej ma największą wartość żywieniową ze wszystkich zbóż, a do tego może być łatwiej wykorzystywane przez organizm niż to znajdujące się np. w roślinach strączkowych.
Gdy przygotuje się ją w odpowiedni sposób to jej oryginalny smak świetnie komponuje się zarówno z wytrawnymi, jak i słodkimi dodatkami.
Jak ugotować kaszę gryczaną? Poznaj prosty przepis jak gotować kaszę gryczaną!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: od 10 do 20 min
Kalorie: około 345 / 100 g przed ugotowaniem
Białko: 12 g
Węglowodany: 74 g
Tłuszcze: 3 g

Składniki na 1 porcję kaszy gryczanej:

  • Kasza gryczana
  • Woda około 150-250 gramów na 100 gramów suchej kaszy
  • Sól

Przygotowanie kaszy gryczanej:

  1. Kaszę dokładnie wypłucz na sitku kuchennym pod bieżącą wodą lub umieść w naczyniu i zalewaj kilkukrotnie wodą, mieszaj i odlewaj do momentu, aż woda przestanie być mętna. Jeśli gotujesz kaszę w woreczku to pomiń ten krok.
  2. Wlej wodę do garnka– jeśli gotujesz kaszę luzem to powinna być w proporcji mniej więcej 1,5-2,5:1 woda:kasza gryczana (mniej wody to kasza sypka, a więcej to bardziej zwarta), a jeśli w woreczku to wody powinno być kilkukrotnie więcej, tak aby woreczek bez problemu był całkowicie zanurzony. Po chwili dodaj trochę soli (około 1/3-1/2 łyżeczki). Do wody wrzuć kaszę lub woreczek kaszy. Zagotuj i zmniejsz ogień.
  3. Gotuj bez mieszania na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 min (kaszę prażoną oraz łamaną zwykle gotuje się krócej–około 10 min, a kaszę nieprażoną i całą– około 20 min). Warto stosować się do zaleceń czasu gotowania znajdujących się na opakowaniu, szczególnie jeśli są inne.
  4. Jeśli gotujesz kaszę w woreczku to po upływie wskazanego czasu odcedź ją na cedzaku lub ostrożnie wyjmij z garnka. Następnie rozetnij woreczek. A jeśli gotujesz kaszę luzem to zdejmij garnek z ognia. Po chwili zdejmij pokrywkę i delikatnie wymieszaj łyżką w taki sposób, aby oddzielić kaszę od dna. Kasza powinna być o odpowiedniej miękkości a woda całkowicie wchłonięta (odlej jej ewentualny nadmiar). 
  5. Kaszę przełóż do wygodnego naczynia lub od razu połącz z pozostałymi składnikami posiłku. 

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: jak ugotować kaszę gryczaną, jak gotować kaszę gryczaną, jak prawidłowo ugotować kaszę gryczaną, jak najlepiej ugotować kaszę gryczaną, jak się gotuje kaszę gryczaną, gotowanie kaszy gryczanej, gotowanie kaszy gryczanej krok po kroku, jak ugotować kaszę gryczaną przepis, przepis jak gotować kaszę gryczaną, jak prawidłowo gotować kaszę gryczaną, kasza gryczana gotowanie, kasza gryczana jak ugotować, jak ugotować kaszę gryczaną w torebce, jak ugotować kaszę gryczaną bez torebki, kasza gryczana przepisy, kasza gryczana kalorie, ile się gotuje kaszę gryczaną, kasza gryczana jak gotować, kasza gryczana jak długo gotować, kasza gryczana gotowanie ile czasu

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena


Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 3 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

1 Komentarz
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
trackback

[…] Krok 1: Ugotuj kaszę (sprawdź przepis). […]

Wcześniejszy wpis Następny wpis