Jak zrobić naleśniki?

Domi Zaremba
Jak zrobić naleśniki?

Naleśniki to szybkie i uniwersalne danie. Jak usmażyć naleśniki? Sprawdź jak zrobić naleśniki i poznaj prosty przepis na naleśniki krok po kroku.

Naleśniki to ponadczasowe danie, które niezmiennie cieszy się popularnością i smakuje każdemu. Ich największa zaleta? Uniwersalność. Przepis na naleśniki można modyfikować na wiele sposobów, wystarczy tylko poznać kilka prostych zasad. Jak zrobić naleśniki, by były elastyczne i smaczne? Jak usmażyć naleśniki, które nie pękają i nie przywierają? Wystarczy dobrze dobrana mąka, odpowiednia proporcja składników i odrobina wprawy.

Do przygotowania ciasta możesz wykorzystać nie tylko mąkę pszenną, ale również owsianą, ryżową, orkiszową, a nawet gryczaną. Każdy typ mąki nada naleśnikom inny smak, konsystencję i właściwości odżywcze. Dzięki temu naleśniki mogą być zarówno lekkim deserem, jak i pełnowartościowym posiłkiem, także bezglutenowym.

W klasycznej wersji dostarczają węglowodany złożone i białko, a w zależności od dodatków także witaminy i błonnik. Można je podawać na słodko, np. z owocami, serkiem, jogurtem czy masłem orzechowym, albo na wytrawnie z warzywami, łososiem, twarogiem, hummusem czy jajkiem.

Jeśli ciasto odpocznie przez 10–20 minut przed smażeniem, naleśniki będą bardziej elastyczne i nie będą się rwać. Warto też pamiętać, by rozgrzać dobrze patelnię i dodawać tylko odrobinę tłuszczu, najlepiej za pomocą pędzelka lub ręcznika papierowego.

Przepis na naleśniki to idealna baza dla Twojej kuchennej kreatywności. Dzięki kilku prostym składnikom możesz stworzyć dziesiątki różnorodnych wersji, które zawsze się sprawdzą, niezależnie od okazji czy pory dnia.
Jak zrobić naleśniki? Poznaj prosty przepis na naleśniki!


Czas przygotowania: 15 min + czas odpoczynku ciasta
Kalorie: 336
Białko: 12 g
Węglowodany: 33 g
Tłuszcze: 16 g

Składniki na naleśniki (około 4-6 sztuk):

  • Mąka np. pszenna, ryżowa, owsiana – 4 łyżki (40 g)
  • Jajko kurze – 1 sztuka (50 g)
  • Mleko 2% – 1/3 szklanki (80 g)
  • Woda niegazowana lub gazowana – 1/4 szklanki (70 g)
  • Olej do ciasta np. rzepakowy, słonecznikowy – 1 łyżeczka (5 g)
  • Masło klarowane lub jakikolwiek olej do smażenia – 1 łyżeczka (5 g)
  • Sól

Przygotowanie naleśników:

Jak zrobić naleśniki?
Łączę składniki na ciasto i dokładnie mieszam, aż masa będzie gładka i jednolita.

Krok 1: W wysokim naczyniu umieść mąkę, jajko, mleko, wodę (niegazowana powoduje, że naleśniki są delikatne, a gazowana dodaje im lekkość i puszystość), olej i sól. Wymieszaj mikserem lub trzepaczką, aż powstanie gładkie, lejące ciasto bez grudek. Odstaw ciasto na 10–20 minut, by mąka napęczniała, dzięki temu naleśniki będą bardziej elastyczne.

Jak zrobić naleśniki?
Smażę naleśniki.

Krok 2: Rozgrzej dobrze nieprzywierającą patelnię. Posmaruj ją delikatnie masłem klarowanym lub olejem. Wylej porcję ciasta i rozprowadź je równomiernie, wykonując okrężne ruchy patelnią. Smaż naleśnika na średnim ogniu ok. 1,5–2 min z jednej strony (aż pojawią się bąbelki i brzegi zaczną się lekko odklejać), następnie przewróć na drugą stronę i dosmaż jeszcze chwilę. Powtarzaj czynność do wyczerpania ciasta.

Przepis na naleśniki
Gotowe naleśniki wykładam na talerz.

Krok 3: Usmażone naleśniki przekładaj na talerz. Podawaj je od razu na ciepło lub ostudzone, z ulubionym farszem, na słodko lub wytrawnie. Smakują świetnie w każdej wersji.


Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: naleśniki przepis, naleśniki jak zrobić ciasto, jak zrobić naleśniki, jak zrobić naleśniki prosty przepis, jak zrobić naleśniki proporcje, jak usmażyć naleśniki, jak smażyć naleśniki, jak się robi naleśniki, przepis na naleśniki, prosty przepis na naleśniki, naleśniki prosty przepis, przepis na naleśniki klasyczne, naleśniki klasyczne przepis, jak przygotować naleśniki przepis, przepis jak zrobić naleśniki, przepis na naleśniki, naleśniki dietetyczny przepis, naleśniki fit przepis, naleśniki kalorie, jak zrobić naleśniki krok po kroku, naleśniki krok po kroku

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena

5 5 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

3 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze

[…] Przepis na naleśniki: […]

[…] 3: Wskazówki jak zrobić naleśniki. Smaż naleśniki o mniejszej średnicy niż zwykle, dzięki temu gotowy deser będzie wyższy i […]

[…] Krok 2: Przygotuj naleśniki (sprawdź przepis). […]

Wcześniejszy wpis Następny wpis