Jednoporcjowa szarlotka fit
Jednoporcjowa szarlotka fit to zdrowe i dietetyczne ciasto z jabłkami. Jak zrobić szarlotkę fit? Poznaj prosty przepis na jednoporcjową szarlotkę!
Jednoporcjowa szarlotka fit to pomysł na fit śniadanie na słodko lub zdrowy deser z jabłkami. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, a do tego pyszna i wartościowa.
Jabłko jest bogate w liczne wartości odżywcze i nieocenione właściwości zdrowotne.
Dodatkowo zawiera sporo błonnika, który reguluje pracę jelit.
Zawarte w jabłkach pektyny działają oczyszczająco na organizm– usuwają z niego toksyny.
Jabłko to niezastąpiony produkt w zdrowej i dietetycznej diecie. Średniej wielkości jabłko dostarcza tylko 80 kalorii.
Jak zrobić jednoporcjową szarlotkę? Poznaj prosty przepis na dietetyczną szarlotkę!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.
Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.
Czas przygotowania: 30 min
Kalorie: 278
Białko: 14 g
Węglowodany: 32 g
Tłuszcze: 10 g
Składniki na jednoporcjową szarlotkę fit:
- Jabłko 1 mała lub 1/2 średniej sztuki (70 g)
- Mąka ryżowa 3 łyżki (30 g)
- Jajko kurze 2 sztuki (100 g)
- Erytrytol lub inny słodzik bez kalorii 1 łyżka (10 g)
- Sól
- Cynamon
Przygotowanie jednoporcjowej szarlotki fit:
- Jabłko umyj, obierz i pokrój w kostkę.
- Jabłko umieść na patelni. Dopraw sporą ilością cynamonu. Duś na małym ogniu pod przykryciem do miękkości, czyli przez około 5-10 min. Co chwilę mieszaj. Następnie odstaw do przestudzenia.
- Jajka umyj i rozbij. Oddziel żółtka od białek i umieść je w dwóch osobnych naczyniach. W wysokim naczyniu umieść białko jaja kurzego (nie może być nawet odrobiny żółtka).
- Do białka dodaj szczyptę soli i ubij mikserem lub ręczną trzepaczką na sztywną pianę.
- Do żółtka dodaj mąkę i słodzik. Wymieszaj i ucieraj, aż do połączenia.
- Do piany dodawaj małymi partiami żółtka z mąką, cały czas miksując. Miksuj, aż do połączenia składników
- Połowę masy przełóż do małego naczynia żaroodpornego lub kokilki.
- Następnie rozłóż duszone jabłka i resztę masy.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz do zarumienienia, czyli przez około 20-25 min.
- Zjedz na ciepło lub na zimno.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: szybka szarlotka jednoporcjowa, jednoporcjowa szarlotka przepis, jak zrobić jednoporcjową szarlotkę, jak zrobić szarlotkę z jabłek, jak zrobić szarlotkę fit, jak zrobić szarlotkę dietetyczną, jak zrobić jabłecznik fit, jak zrobić jabłecznik dietetyczny, przepis na dietetyczną szarlotkę, przepis na fit szarlotkę, przepis na jednoporcjową szarlotkę, dietetyczne ciasto z jabłkami, fit ciasto z jabłkami i cynamonem, dietetyczne przepisy z jabłka, jak zrobić szarlotkę jednoporcjową, przepis z jabłkami ciasto, jednoporcjowe przepisy z jabłka, szarlotka na diecie, szarlotka na diecie przepis, szarlotka dla jednej osoby, jabłecznik przepis prosty, pyszna szarlotka fit przepis, szarlotka przepis dietetyczny
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:
Podoba mi się przepis, wypróbuję jako przekąskę do szkoły, czy można użyć do tej szarlotki innej mąki niż ryżowa? ☺️
Dziękuję – bardzo się cieszę 🫶🏽. Tak, oczywiście! Jeśli wybierzesz standardowe mąki, takie jak pszenna, kukurydziana czy orkiszowa, smak i konsystencja będą zbliżone. Jeśli natomiast zdecydujesz się na mąki alternatywne, takie jak kokosowa, migdałowa czy owsiana, konsystencja ciasta może być nieco inna – bardziej krucha i delikatna. Powodzenia w pieczeniu! ☺️