Kasza gryczana z kakao i bananem przepis

Kasza gryczana z kakao i bananem

Domi Zaremba

Kasza gryczana z kakao i bananem to prosty oraz szybki fit deser. Jak zrobić kaszę gryczaną na słodko? Poznaj prosty przepis na zdrowy deser z kaszy gryczanej!

Kasza gryczana z kakao i bananem to prosty i szybki w przygotowaniu fit posiłek na słodko.
Kasza gryczana jest bogatym źródłem białka. Jest to białko, które ma podobną wartość do białka pochodzącego z roślin strączkowych, ale jest lepiej przyswajalne. Dodatkowo zawiera sporo witamin z grupy B, fosforu, cynku, żelaza, jodu, magnezu i wapnia. Te składniki mają korzystny wpływ na układ nerwowy oraz poprawę odporności organizmu.
Kasza gryczana jest świetnym źródłem błonnika pokarmowego, który m.in.: pobudza perystaltykę jelit, obniża poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową, ma zdolność wiązania wtórnych kwasów żółciowych i wody oraz obniża poposiłkową glikemię.
Kasza gryczana jest również bogata w aminokwasy egzogenne (głównie w lizynę), które są niezbędne ale nasz organizm sam ich nie wytwarza, więc trzeba je dostarczać wraz z pożywieniem.
Lizyna jest niezbędna m.in. przy budowie białek (w mięśniach i kościach). Dodatkowo działa korzystnie na kondycję psychiczną.
Jak zrobić deser z kaszy gryczanej? Poznaj prosty przepis na kaszę gryczaną na słodko!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 30 min
Kalorie: 377
Białko: 11 g
Węglowodany: 66 g
Tłuszcze: 10 g

Składniki na 1 porcję kaszy gryczanej z kakao i bananem:

  • Kasza gryczana 5 łyżek (50 g)
  • Banan 1/2 małej sztuki (40 g)
  • Mleko migdałowe (napój migdałowy) 1 szklanka (250 g)
  • Kakao ciemne 1 łyżka (10 g)
  • Olej kokosowy 1 łyżeczka (4 g)
  • Syrop z agawy 1 łyżka (15 g)

Przygotowanie kaszy gryczanej z kakao i bananem:

  1. Kaszę dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą lub umieść w naczyniu i zalewaj kilkukrotnie wodą, mieszaj i odlewaj do momentu, aż woda przestanie być mętna.
  2. Przepłukaną kaszę umieść w garnku i wlej mleko migdałowe (lub inny napój roślinny). Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj do miękkości i wchłonięcia całości mleka, czyli przez około 20-30 min. W razie potrzeby dolej trochę wody w trakcie gotowania. Jeśli po upływie wskazanego czasu płyn nie zostanie wchłonięty to zwiększ ogień, aby go odparować. Pod koniec gotowania przygotuj banana. 
  3. Banana umyj, obierz ze skórki i pokrój w cienkie plasterki.
  4. Do ugotowanej kaszy dodaj kakao, olej kokosowy i syrop z agawy. Dokładnie wymieszaj. 
  5. Kaszę przełóż do naczynia. Na górze ułóż plasterki banana. 
  6. Zjedz na ciepło lub na zimno. 

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: kasza gryczana na słodko, jak zrobić kaszę gryczaną na słodko, przepisy z kaszą gryczaną, wegańskie przepisy z kaszą gryczaną, pomysł na kaszę gryczaną, jak zrobić deser z kaszy gryczanej

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena

Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

4.9 33 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Wcześniejszy wpis Następny wpis