Kasza jaglana w pesto z papryki z pomidorkami

Domi Zaremba
Kasza jaglana z pesto z papryki przepis

Kasza jaglana w pesto z papryki z pomidorkami to proste wegańskie danie. Jak zrobić kaszę jaglaną z pesto z papryki? Poznaj fit przepis na kaszę jaglaną z pesto!

Kasza jaglana z pesto z pieczonej papryki to lekki, aromatyczny i w pełni roślinny posiłek, który świetnie łączy smak z korzyściami zdrowotnymi.
Kasza jaglana nie zawiera glutenu, działa przeciwzapalnie, wspiera trawienie i oczyszczanie organizmu. Jej delikatny smak dobrze komponuje się z wyrazistym pesto z pieczonej papryki – źródłem witaminy C, beta-karotenu i antyoksydantów. Dodatek czosnku wzmacnia odporność, a oliwa z oliwek dostarcza zdrowe tłuszcze. To proste danie, które syci, odżywia i smakuje wyjątkowo. Zobacz, jak je przygotować krok po kroku!
Jak przygotować kaszę jaglaną z pesto z papryki? Poznaj prosty przepis na kaszę jaglaną z pesto z papryki!


Czas przygotowania: 30 min
Kalorie: 327
Białko: 7 g
Węglowodany: 54 g
Tłuszcze: 11 g

Składniki na kaszę jaglaną w pesto z papryki z pomidorkami:

  • Kasza jaglana – 5 łyżek (50 g)
  • Papryka czerwona – 1 mała sztuka (130 g)
  • Pomidorki koktajlowe – 1 mała garść (50 g)
  • Oliwa z oliwek – 1 łyżka (10 g)
  • Syrop z agawy – 1 łyżka (10 g)
  • Czosnek – 1 ząbek (5 g)
  • Sok z cytryny – 1 łyżeczka (3 g)
  • Sól
  • Rozmaryn (świeży lub suszony)

Przygotowanie kaszy jaglanej w pesto z papryki z pomidorkami:

Pasta z pieczonej papryki i ricotty przepis

Krok 1: Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 st. C. Paprykę umyj, osusz i połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie włóż do piekarnika na 10-15 min. W trakcie pieczenia kilka razy przewracaj paprykę, żeby była równomiernie przypieczona. Przypieczoną paprykę przełóż do miski i przykryj naczynie szczelnie folią spożywczą lub aluminiową. Odłóż do ostygnięcia. W ten sposób papryka będzie parowała w zamknięciu i skórka łatwo z niej zejdzie. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki.

Jak ugotować kaszę jaglaną?

Krok 2: Wskazówki jak ugotować kaszę jaglaną.

Kasza jaglana z pesto z papryki przepis

Krok 3: Czosnek obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Pomidorki umyj, osusz i pokrój w plasterki. Przestudzoną paprykę wyciągnij z miski. Pokrój na kilka grubych pasków, usuń części niejadalne i obierz.

Kasza jaglana z pesto z papryki przepis

Krok 4: W pojemniku do blendera umieść paprykę, czosnek, oliwę, syrop i sok z cytryny. Dopraw do smaku solą i rozmarynem (świeżym lub suszonym). Zblenduj na gładką i jednolitą masę. 

Kasza jaglana z pesto z papryki przepis

Krok 5: Następnie dodaj kaszę i dokładnie wymieszaj. 

Kasza jaglana z pesto z papryki przepis

Krok 6: Przełóż do naczynia. Na górze rozłóż pomidorki. 


    Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
    – porady dietetyczne
    – przepisy na śniadanie
    – przepisy na obiad
    – przepisy na kolacje
    – przepisy na przekąski
    – przepisy na desery

    Powiązane zagadnienia- posiłek: kasza jaglana z pesto, kasza jaglana z czerwonym pesto, kasza jaglana z pesto przepis, przepis na kaszę jaglaną z warzywami, przepis na kaszę jaglaną na śniadanie, ciekawe pomysły na kaszę jaglaną, co zrobić z kaszy jaglanej fit, co zrobić z kaszy jaglanej dietetyczne, fit przepis na kaszę jaglaną, kasza jaglana z papryką i pomidorami, przepisy z kaszy jaglanej dietetyczne, przepisy z kaszy jaglanej wegańskie, przepisy z kaszą jaglaną dietetyczne, przepisy z rozmarynem, przepisy na dania z rozmarynem, z czym jeść kaszę jaglaną na diecie, z czym można podawać kaszę jaglaną

    Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena


    Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

    5 10 Liczba ocen
    Ocena
    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest

    0 komentarzy
    Informacje zwrotne w treści
    Wyświetl wszystkie komentarze
    Wcześniejszy wpis Następny wpis