Kotlet z ciecierzycy przepis

Kotlet z ciecierzycy

Domi Zaremba

Kotlet z ciecierzycy to prosty w przygotowaniu fit wegański kotlet. Jak zrobić kotlety z ciecierzycy? Poznaj prosty przepis na kotlety z cieciorki z puszki!

Kotlet z cieciorki to proste i szybkie w przygotowaniu wegańskie danie z ciecierzycy.
Kotlet z ciecierzycy jest pożywny, sycący i naprawdę pyszny, a do tego niezwykle uniwersalny. Można go zjeść samego lub z różnymi dodatkami np. sosami, sałatkami, ziemniakami, ryżem czy pieczywem (również jako burgera).
Ciecierzyca to wartościowy produkt o wysokiej zawartości białka. To roślinne białko może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest również bogatym źródłem „dobrych” węglowodanów, witamin A, C, E i z grupy B, oraz wielu związków mineralnych, m.in. żelaza, miedzi, cynku, wapnia czy magnezu. Cieciorka jest też źródłem antyoksydantów, które neutralizują niekorzystne działanie wolnych rodników.
Jak zrobić kotleta z ciecierzycy? Poznaj prosty przepis na kotlety z ciecierzycy!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 12 min
Kalorie: 306
Białko: 15 g
Węglowodany: 41 g
Tłuszcze: 11 g

Składniki na 1 porcję kotleta z ciecierzycy:

  • Cieciorka konserwowa 1/2 opakowania (120 g)
  • Mąka z ciecierzycy 3 łyżki (30 g)
  • Olej kokosowy 1 łyżeczka (5 g)
  • Sól
  • Pieprz
  • Kurkuma
  • Curry

Przygotowanie kotleta z ciecierzycy:

  1. Cieciorkę odcedź i umieść w pojemniku do blendera. Dopraw do smaku solą, pieprzem, kurkumą i curry. Zblenduj, ale nie na całkowicie gładką masę.  
  2. Dodaj mąkę z cieciorki. Dokładnie mieszaj i ucieraj, aż do uzyskania masy o gęstej konsystencji (bez grudek mąki). Następnie wyciągnij masę i zwilżonymi dłońmi uformuj kulę. Rozpłaszcz ją na okrągły kotlet o grubości około 1,5-2 cm. Dla ułatwienia masę możesz uformować na papierze do pieczenia lub folii spożywczej- w ten sposób łatwiej będzie go przełożyć na patelnię. 
  3. Na patelni rozgrzej i rozprowadź olej. Po chwili delikatnie włóż kotlet. Smaż około 4-5 min na stronę na umiarkowanym ogniu i pod przykryciem. Nie dotykaj kotleta do momentu przewrócenia na drugą stronę, ale kontroluj aby go zbyt mocno nie przypalić. W razie potrzeby zmniejsz ogień i wydłuż czas smażenia.
  4. Przełóż na talerz.

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: kotlet z ciecierzycy z puszki, kotlet z ciecierzycy przepis, kotlet z cieciorki kalorie, kotlety z cieciorki przepis, jak zrobić kotlety z ciecierzycy, wegańskie danie z ciecierzycy, jak zrobić kotleta z ciecierzycy, jak zrobić kotlet z ciecierzycy, jak zrobić kotlety z cieciorki z puszki, sprawdzony przepis na kotlety z ciecierzycy

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena


Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 36 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

1 Komentarz
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Ola

Pyszne i proste w przygotowaniu 😊

7C8C38F0-44B7-44B2-8978-FB1B975ACD8E.jpeg
Wcześniejszy wpis Następny wpis