Menu
Przepisy / Obiad / Kolacja

Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara to pomysł na smaczny obiad z makaronem. Jak zrobić makaron carbonara? Poznaj prosty przepis na spaghetti carbonara!

Spaghetti carbonara to prosta i szybka w przygotowaniu potrawa kuchni włoskiej.
Do przygotowania tego pysznego posiłku potrzebujesz tylko: makaron, jajko, boczek, śmietanę, czosnek oraz sól i pieprz.
Odpowiednio podany makaron to bardzo smaczny i zdrowy posiłek, który może być wartościowym składnikiem każdej diety niewykluczającej spożywania węglowodanów.
Boczek dostarcza organizmowi tłuszcz (w tym jednonienasycony), białko, witaminy (w tym nawet witaminy z grupy B) oraz niektóre minerały. Należy jednak pamiętać, że boczek jest bardzo tłusty i kaloryczny.
Jak zrobić spaghetti carbonara? Poznaj prosty przepis na spaghetti carbonara z boczkiem!
Więcej dietetycznych przepisów na szybkie i proste w przygotowaniu posiłki odpowiednie dla różnych rodzajów diet oraz w różnych smakach znajdziesz w naszej aplikacji dietetycznej MyProportionkliknij, aby sprawdzić nasze promocyjne pakiety.

Czas przygotowania: 12 min
Kalorie: 531
Białko: 26 g
Węglowodany: 50 g
Tłuszcze: 26 g

Składniki na 1 porcję spaghetti carbonara:

  • Makaron pszenny typu spaghetti 1 porcja (70 g)
  • Jajko kurze 1 mała sztuka (50 g)
  • Boczek 1 plaster (20 g)
  • Ser parmezan 1 kawałek (20 g)
  • Śmietana 18% 2 łyżeczki (20 g)
  • Czosnek 1 ząbek (5 g)
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie spaghetti carbonara:

  1. Czosnek obierz i drobno pokrój. 
  2. Boczek pokrój w drobną kostkę. 
  3. Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  4. Ugotuj makaron do preferowanej miękkości zgodnie z zaleceniami znajdującymi się na opakowaniu. W trakcie gotowania przygotuj pozostałe składniki.
  5. Do naczynia wbij jajko. Dodaj śmietanę i dopraw według uznania solą i pieprzem. Ubij mikserem lub trzepaczką kuchenną/ widelcem, do uzyskania jednolitej konsystencji. 
  6. Na zimną i suchą patelnię wrzuć boczek. Podsmaż na małym ogniu do lekkiego zarumienienia. Co chwilę mieszaj.
  7. Następnie dodaj czosnek i chwilę podsmaż, cały czas mieszając. 
  8. Po chwili dodaj odcedzony makaron i połowę sera. Wymieszaj. 
  9. Zdejmij z ognia i dodaj ubite jajko. Dokładnie wymieszaj. Jajko nie powinno się całkowicie ściąć, a tylko delikatnie zgęstnieć. 
  10. Przełóż na talerz i posyp resztą sera. 

Będzie nam bardzo miło jeśli przygotujesz posiłek z naszego przepisu i dodasz zdjęcie (story lub post) na Facebook lub Instagram i nas oznaczysz:
Instagram
Facebook
Dziękujemy!

5 8 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze