Aż trudno odgadnąć, z czego jest ten stek

Kotlet z kalafiora w otrębach jest pełen smaku i zdrowia! Jak zrobić kotlet z kalafiora? Poznaj prosty przepis na kotleta z kalafiora!
Kotlet z kalafiora w otrębach to roślinna alternatywa, która może zaskoczyć nawet największych fanów mięsnych dań. Ma przyjemną panierkę, delikatne wnętrze i świetnie komponuje się z lekkimi sosami lub sałatkami.
To świetny sposób, by przemycić więcej warzyw do codziennej diety i to w formie, która naprawdę rozpieszcza smakiem. Kalafior to warzywo lekkostrawne, niskokaloryczne i pełne składników odżywczych, takich jak witamina C, K, B6 oraz magnez i potas. Wspiera odporność, poprawia trawienie i syci bez uczucia ciężkości.
Z kolei otręby, które zastępują tradycyjną panierkę, dostarczają błonnik i nie tylko wspomagają trawienie, ale też zapewniają dłuższe uczucie sytości oraz pozytywnie wpływają na mikroflorę jelit.
Taki kotlet sprawdzi się nie tylko na obiad, ale też na szybką przekąskę na zimno lub składnik roślinnego burgera. Możesz zjeść go z ulubioną sałatką, podać z hummusem, pieczonymi warzywami lub owinąć w tortillę z warzywami i jogurtem.
To danie, które łączy prostotę, zdrowie i smak, a przy okazji potrafi naprawdę zaskoczyć.
Jak zrobić kotleta z kalafiora w panierce? Poznaj przepis na kotlet z kalafiora z otrębami!
Czas przygotowania: 40 min
Kalorie: 90
Białko: 4 g
Węglowodany: 10 g
Tłuszcze: 6 g
Składniki na kotlet z kalafiora w otrębach:
- Kalafior – 1 plaster (100 g)
- Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka (5 g)
- Otręby pszenne – 1 łyżka (5 g)
- Otręby owsiane – 1 łyżka (5 g)
- Sól
- Pieprz
- Curry
- Wędzona słodka papryka
Przygotowanie kotleta z kalafiora w otrębach:

Krok 1: Z umytego i osuszonego kalafiora odkrój plaster o szerokości około 3-4 cm (najlepiej wykrój go mniej więcej z środka).

Krok 2: W małym naczyniu umieść oliwę i przyprawy w ilościach według uznania: sól, pieprz, curry, wędzona słodka papryka (sugerowane około 1/3 łyżeczki każdej). Dokładnie wymieszaj.

Krok 3: Otręby przesyp na płaskie naczynie. Plaster kalafiora dokładnie posmaruj oliwą z przyprawami, a następnie obtocz w otrębach.

Krok 4: Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Piecz do miękkości i zarumienienia, czyli przez około 25-35 min.

Krok 5: Wyłóż na talerz.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: kotlet z kalafiora kcal, kotlet z kalafiora keto, kotlet z kalafiora kalorie, kotlet z kalafiora pieczony, kotlet z kalafiora przepis, jak zrobić kotlet z kalafiora, jak zrobić kotlety z kalafiora pieczone, jak zrobić kotlety z kalafiora przepis, jak zrobić kotlety z kalafiora, przepis na kotleta z kalafiora, kalafior kotlet kalorie, kotlet z kalafiora w panierce przepis
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: