Kurczak tandoori z patelni przepis

Kurczak tandoori z patelni

Domi Zaremba

Kurczak tandoori z patelni to pyszne i dietetyczne danie z kurczaka. Jak zrobić kurczaka tandoori na patelni? Poznaj prosty przepis na kurczaka tandoori!

Kurczak tandoori z patelni to proste i szybkie w przygotowaniu danie z piersią z kurczaka, inspirowane kuchnią indyjską.
Kurczak tandoori to pyszne i niesamowicie aromatyczne danie z kurczakiem i jogurtem, które można przygotować na patelni lub w piekarniku.
Pierś z kurczaka tandoori świetnie smakuje zarówno sama, jak i z dodatkami np. sosami, ryżem, chlebkami naan czy orientalnymi sałatkami.
Mięso z kurczaka to bardzo wartościowe źródło białka, składników mineralnych i witamin.
Główny składnik marynaty, czyli jogurt naturalny powstaje w wyniku fermentacji mleka poddanego działaniu odpowiednich szczepów bakterii. Za najważniejszą właściwość jogurtu uważa się korzystny wpływ na odporność organizmu. Dodatkowo bardzo dobrze oddziałuje na kości, układ trawienny czy kontrolę ciśnienia krwi. Bakterie probiotyczne zawarte w jogurcie przyczyniają się do utrzymania zdrowej flory bakteryjnej jelit.
Jak zrobić kurczaka tandoori? Poznaj prosty przepis na kurczaka tandoori z patelni!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 12 min + czas marynowania
Kalorie: 359
Białko: 38 g
Węglowodany: 21 g
Tłuszcze: 11 g

Składniki na 1 porcję kurczaka tandoori z patelni:

  • Pierś z kurczaka 1 średni filet (150 g)
  • Jogurt naturalny 3% 4 łyżki (100 g)
  • Koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka (15 g)
  • Miód / Syrop z agawy 1 łyżeczka (12 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 g)
  • Czosnek 1 ząbek (5 g)
  • Sok z cytryny 4-5 łyżek (30 g)
  • Garam masala/ Tandoori spices
  • Chilli
  • Curry
  • Wędzona słodka papryka

Przygotowanie kurczaka tandoori z patelni:

  1. Mięso oczyść i pokrój w mniejsze kawałki. 
  2. W miseczce umieść oliwę, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, miód, koncentrat, sok z cytryny i jogurt. Dopraw do smaku garam masala/ tandoori spices, chilli, curry i wędzoną słodką papryką. Mieszaj i ucieraj, aż do połączenia. 
  3. Kawałki mięsa wkładaj do naczynia z przygotowaną marynatą i dokładnie je obtaczaj. Odstaw. Mięso możesz włożyć do lodówki do zamarynowania na kilka godzin (smak będzie intensywniejszy) lub przygotować od razu. 
  4. Następnie przełóż mięso na rozgrzaną patelnię i smaż przez około 6-10 min (w zależności od wielkości kawałków), co jakiś czas mieszając. Pilnuj, aby zbyt mocno nie przypalić mięsa. W razie potrzeby zmniejsz ogień. 
  5. Gotowe mięso przełóż na talerz. 

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: kurczak tandoori przepis, kurczak tandoori z czym podawać, kurczak tandoori masala przepis, kurczak po indyjsku przepis, kurczak indyjski przepis, danie z piersią z kurczaka, pierś z kurczaka z patelni, jak zrobić kurczaka tandoori, kurczak garam masala, przepis na tandoori chicken, przepis tandoori kurczak

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena


Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 1 Ocena
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Wcześniejszy wpis Następny wpis