Kurczak tandoori z piekarnika który smakuje jak z indyjskiej restauracji

Kurczak tandoori z piekarnika to pyszne i dietetyczne danie z kurczaka. Jak zrobić kurczaka tandoori w piekarniku? Poznaj prosty przepis na kurczaka tandoori!
Kurczak tandoori z piekarnika to jeden z tych przepisów, który zachwyca intensywnością smaku i prostotą wykonania, a jednocześnie wprowadza do codziennego menu egzotyczną nutę prosto z kuchni indyjskiej. Choć w tradycyjnej wersji pieczony jest w glinianym piecu tandoor, również z piekarnika wychodzi aromatyczne, soczyste mięso o wspaniałym smaku.
Sekretem smaku tandoori jest wyjątkowa marynata na bazie jogurtu naturalnego oraz przypraw takich jak kurkuma, kumin, kolendra, imbir i czosnek. To właśnie jogurt nadaje mięsu delikatność i lekko kwaskowy posmak, a przyprawy dbają o to, by każdy kęs był pełen smakowych akcentów . Co więcej, jogurt naturalny to nie tylko kulinarny składnik, ponieważ to także źródło probiotyków wspierających zdrową florę jelitową, wpływającą korzystnie na odporność, trawienie i ogólną równowagę organizmu.
Pierś z kurczaka to mięso chude, bogate w białko, witaminy z grupy B (szczególnie niacynę i B6), a także minerały jak fosfor, selen i cynk. W połączeniu z jogurtową marynatą i pieczeniem bez tłuszczu, powstaje danie lekkie, a zarazem sycące i wyjątkowo wartościowe.
Kurczak tandoori smakuje wyśmienicie samodzielnie, ale równie dobrze komponuje się z dodatkami, takimi jak ryż basmati, warzywa z patelni, sałatka z ogórkiem i kolendrą, chlebkami naan czy lekkim sosem miętowym. Można go także wykorzystać w formie bazy do wrapów, bowlów lub lunch boxów.
To idealna propozycja zarówno na szybki obiad w tygodniu, jak i na bardziej wyjątkowy posiłek, gdy chcesz zaskoczyć domowników intensywnym, orientalnym smakiem.
Jak zrobić kurczaka tandoori? Poznaj prosty przepis na kurczaka tandoori z piekarnika!
Czas przygotowania: 30 min + opcjonalny czas marynowania
Kalorie: 409
Białko: 49 g
Węglowodany: 21 g
Tłuszcze: 12 g
Składniki na kurczaka tandoori z piekarnika:
- Pierś z kurczaka – 1 średni filet (200 g)
- Jogurt naturalny 3% – 4 łyżki (100 g)
- Koncentrat pomidorowy – 1 łyżeczka (15 g)
- Miód – 1 łyżeczka (12 g)
- Oliwa z oliwek – 1 łyżka (10 g)
- Czosnek – 1 ząbek (5 g)
- Cytryna – 5 łyżek (30 g)
- Garam masala / Tandoori spices
- Chilli
- Curry
- Wędzona słodka papryka
Przygotowanie kurczaka tandoori z piekarnika:

Krok 1: W miseczce umieść oliwę, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, miód, koncentrat pomidorowy, sok z cytryny i jogurt. Dopraw do smaku garam masala/tandoori spices, chilli, curry i wędzoną słodką papryką. Wymieszaj.

Krok 2: Mięso oczyść i pokrój w mniejsze kawałki.

Krok 3. Kawałki mięsa wkładaj do naczynia z marynatą i dokładnie je obtaczaj. Mięso możesz włożyć do lodówki na kilka godzin w celu zamarynowania (smak będzie intensywniejszy) lub przygotować od razu.

Krok 4: Kawałki mięsa przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika. Piecz do prawidłowej obróbki termicznej mięsa i zgęstnienia marynaty, czyli przez około 20-25 min.

Krok 5: Wyłóż na talerz.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: kurczak tandoori przepis, kurczak tandoori z czym podawać, kurczak tandoori masala przepis, kurczak po indyjsku przepis, kurczak indyjski przepis, danie z piersią z kurczaka, pierś z kurczaka z piekarnika, jak zrobić kurczaka tandoori, kurczak garam masala, przepis na tandoori chicken, przepis tandoori kurczak
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: