Kurczak tandoori z piekarnika przepis

Kurczak tandoori z piekarnika

Domi Zaremba

Kurczak tandoori z piekarnika to pyszne i dietetyczne danie z kurczaka. Jak zrobić kurczaka tandoori w piekarniku? Poznaj prosty przepis na kurczaka tandoori!

Kurczak tandoori z piekarnika to proste i szybkie w przygotowaniu danie z piersią z kurczaka, inspirowane kuchnią indyjską.
Kurczak tandoori to pyszne i niesamowicie aromatyczne danie z kurczakiem i jogurtem.
Pierś z kurczaka tandoori świetnie smakuje zarówno sama, jak i z dodatkami np. sosami, ryżem, chlebkami naan czy orientalnymi sałatkami.
Mięso z kurczaka to bardzo wartościowe źródło białka, składników mineralnych i witamin.
Główny składnik marynaty, czyli jogurt naturalny powstaje w wyniku fermentacji mleka poddanego działaniu odpowiednich szczepów bakterii. Za najważniejszą właściwość jogurtu uważa się korzystny wpływ na odporność organizmu. Dodatkowo bardzo dobrze oddziałuje na kości, układ trawienny czy kontrolę ciśnienia krwi. Bakterie probiotyczne zawarte w jogurcie przyczyniają się do utrzymania zdrowej flory bakteryjnej jelit.
Jak zrobić kurczaka tandoori? Poznaj prosty przepis na kurczaka tandoori z piekarnika!


Czas przygotowania: 30 min + opcjonalny czas marynowania
Kalorie: 409
Białko: 49 g
Węglowodany: 21 g
Tłuszcze: 12 g

Składniki na kurczaka tandoori z piekarnika:

  • Pierś z kurczaka 1 średni filet (200 g)
  • Jogurt naturalny 3% 4 łyżki (100 g)
  • Koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka (15 g)
  • Miód 1 łyżeczka (12 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 g)
  • Czosnek 1 ząbek (5 g)
  • Cytryna 5 łyżek (30 g)
  • Garam masala / Tandoori spices
  • Chilli
  • Curry
  • Wędzona słodka papryka

Przygotowanie kurczaka tandoori z piekarnika:

Kurczak tandoori z piekarnika przepis

Krok 1: W miseczce umieść oliwę, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, miód, koncentrat pomidorowy, sok z cytryny i jogurt. Dopraw do smaku garam masala/tandoori spices, chilli, curry i wędzoną słodką papryką. Wymieszaj. 

Kurczak tandoori z piekarnika przepis

Krok 2: Mięso oczyść i pokrój w mniejsze kawałki. Kawałki mięsa wkładaj do naczynia z marynatą i dokładnie je obtaczaj. Mięso możesz włożyć do lodówki na kilka godzin w celu zamarynowania (smak będzie intensywniejszy) lub przygotować od razu. 

    Kurczak tandoori z piekarnika przepis

    Krok 3: Kawałki mięsa przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do rozgrzanego do 200 st. C piekarnika. Piecz do prawidłowej obróbki termicznej mięsa i zgęstnienia marynaty, czyli przez około 20-25 min. 

    Kurczak tandoori z piekarnika przepis

    Krok 4: Wyłóż na talerz.


      Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
      – porady dietetyczne
      – przepisy na śniadanie
      – przepisy na obiad
      – przepisy na kolacje
      – przepisy na przekąski
      – przepisy na desery

      Powiązane zagadnienia- posiłek: kurczak tandoori przepis, kurczak tandoori z czym podawać, kurczak tandoori masala przepis, kurczak po indyjsku przepis, kurczak indyjski przepis, danie z piersią z kurczaka, pierś z kurczaka z piekarnika, jak zrobić kurczaka tandoori, kurczak garam masala, przepis na tandoori chicken, przepis tandoori kurczak

      Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena


      Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

      5 46 Liczba ocen
      Ocena
      Subskrybuj
      Powiadom o
      guest

      0 komentarzy
      Informacje zwrotne w treści
      Wyświetl wszystkie komentarze
      Wcześniejszy wpis Następny wpis