Lody stracciatella przepis

Lody stracciatella

Domi Zaremba

Lody stracciatella to pyszne śmietankowe lody z kawałeczkami czekolady. Jak zrobić lody stracciatella bez maszynki? Poznaj prosty przepis na lody stracciatella!

Lody stracciatella to pyszny zamrożony deser z czekoladą, który idealnie sprawdzi się nie tylko w ciepłe dni.
Lody stracciatella według naszego przepisu składają się tylko z jajka, śmietany, słodzika i gorzkiej czekolady.
Domowe lody straciatella są proste i szybkie w przygotowaniu (poza oczekiwaniem na zamrożenie, które wynosi około 5-7 godzin).
Do przygotowania lodów z tego przepisu nie jest potrzebna maszyna do lodów, ani żadne inne skomplikowane sprzęty. Jedyne czego potrzebujesz to trzepaczka kuchenna lub mikser. Mikser znacznie ułatwia i przyspiesza ubijanie, ale bez problemu można to również zrobić trzepaczką.
Jak zrobić lody stracciatella? Poznaj prosty przepis na lody stracciatella!


Czas przygotowania: 10 min + czas mrożenia
Kalorie: 528
Białko: 10 g
Węglowodany: 9 g
Tłuszcze: 47 g

Składniki na lody stracciatella:

  • Śmietana 30% 1/2 szklanki (120 g)
  • Czekolada gorzka 85% 3 kostki (15 g)
  • Jajko kurze 1 sztuka (50 g)
  • Słodzik bez kalorii np. erytrytol 2 łyżki (20 g)
  • Sól

Wideo przepis krok po kroku na lody stracciatella:

Przygotowanie lodów stracciatella:

lody stracciatella

Krok 1: Czekoladę drobno pokrój lub zetrzyj na tarce. Odstaw.

Lody stracciatella przepis

Krok 2: Jajko dokładnie umyj i sparz. Następnie rozbij i oddziel żółtko od białka oraz umieść je w dwóch naczyniach.

Lody stracciatella przepis

Krok 3: Białko starannie (nie może być nawet odrobiny żółtka) wbij do czystego i suchego wysokiego naczynia np. pojemnika do blendera. Do białka dodaj szczyptę soli i ubij mikserem lub kuchenną trzepaczką na sztywną pianę. Gdy białko będzie już ubite, pod koniec dodawaj małymi partiami połowę słodzika. Cały czas ubijaj do jego rozpuszczenia. 

Krok 4: Żółtko ubij z pozostałą częścią słodzika. Doprowadź do otrzymania jasnożółtej, puszystej masy.

Lody stracciatella przepis

Krok 5: Ubij śmietankę (wyciągnij ją z lodówki dopiero tuż przed ubijaniem, bo jeśli będzie ciepła to o wiele łatwiej może się zwarzyć). Wybrana śmietanka powinna być słodka i o rzadkiej konsystencji.

Lody stracciatella przepis

Krok 6: Połącz wszystkie składniki i dodaj czekoladę. Dokładnie, ale delikatnie wymieszaj.

Krok 7: Przełóż do pojemnika i włóż do zamrażalnika na około 5-7 godzin. Co jakiś czas (najlepiej co 30 min) mieszaj lody, aby otrzymać kremową konsystencję.

Lody stracciatella przepis

Krok 8: Przed zjedzeniem przełóż do wygodnego naczynia.


Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: jak zrobić domowe lody stracciatella, lody straciatella przepis, przepis na lody stracciatella, przepis na lody straciatella, lody stracciatella bez maszynki, lody stracciatella przepis bez maszyny, śmietankowe lody z czekoladą, śmietankowe lody przepis, lody śmietankowe domowej roboty przepis, przepis na lody śmietankowe z jajkami, keto lody przepis, przepis na keto lody, lody domowe przepis, lody domowe przepis zdrowe, fit lody przepis, przepis na dietetyczne lody, dietetyczne lody przepis, stracciatella przepis, pomysły na lody domowe, jak zrobić lody śmietankowe, jak zrobić lody w domu, lody śmietankowe z kawałkami czekolady przepis, lody śmietankowe z czekoladą przepis, przepisy na domowe lody bez maszynki

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena


Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 39 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Wcześniejszy wpis Następny wpis