Menu
Przepisy / Obiad / Kolacja

Makaron pszenny z sosem jogurtowo-czosnkowym

Makaron z sosem jogurtowo-czosnkowym to prosty i szybki w przygotowaniu fit posiłek. Jak zrobić makaron z sosem jogurtowym? Poznaj nasz dietetyczny przepis!

Makaron pszenny z sosem jogurtowo-czosnkowym to bardzo szybki i prosty w przygotowaniu fit posiłek. Jest zdrowy, pożywny i przepyszny. Do jego przygotowania potrzebujesz tylko: makaron, jogurt naturalny, czosnek, olej i sól oraz pieprz. Zawsze mam te składniki w kuchni (pewnie tak samo jak większość z Was), więc taki posiłek idealnie nadaje się na posiłek „awaryjny” bez wcześniejszego planowania.
Warto wspomnieć, że jogurt naturalny chroni organizm przed infekcjami oraz zwiększa odporność. Prawdziwy jogurt naturalny składa się tylko z mleka i bakterii oraz powstaje w wyniku fermentacji mleka poddanego działaniu odpowiednich szczepów bakterii.
Jakiś czas temu przeprowadziłam na instagramie i facebooku ankietę w której zapytałam o to czy wolicie jeść makaron czy ryż. Zdecydowana większość z Was zagłosowała za makaronem. W związku z tym przygotowałam kilka przepisów z wykorzystaniem makaronu- oto jeden z nich.
Więcej dietetycznych przepisów na szybkie i proste w przygotowaniu posiłki odpowiednie dla różnych rodzajów diet oraz w różnych smakach znajdziesz w naszej aplikacji dietetycznej MyProportionkliknij, aby sprawdzić nasze promocyjne pakiety.

Czas przygotowania: 10 min
Kalorie: 242
Białko: 9 g
Węglowodany: 38 g
Tłuszcze: 6 g

Składniki na 1 porcję makaronu pszennego z sosem jogurtowo-czosnkowym:

  • Makaron pszenny 1/2 szklanki (50 g)
  • Jogurt naturalny 3% 2 łyżki (50 g)
  • Czosnek 1 ząbek (5 g)
  • Olej rzepakowy 1 łyżeczka (5 g)
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie makaronu pszennego z sosem jogurtowo-czosnkowym:

  1. Makaron ugotuj do preferowanej miękkości według wskazań znajdujących się na opakowaniu. 
  2. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na tarce o małych oczkach. 
  3. Na patelni rozgrzej olej. Po chwili wrzuć czosnek i smaż na umiarkowanym ogniu przez 1-2 min, co chwilę mieszając. 
  4. Wyłącz ogień i po chwili dodaj jogurt. 
  5. Od razu dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj. 
  6. Dodaj odcedzony makaron i ponownie wymieszaj. 
  7. Przełóż na talerz. 

Będzie nam bardzo miło jeśli przygotujesz posiłek z naszego przepisu i dodasz zdjęcie (story lub post) na Facebook lub Instagram i nas oznaczysz:
Instagram
Facebook
Dziękujemy!

5 16 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze