Menu
Podstawy gotowania

Jak ugotować makaron?

Makaron to niezwykle popularny na całym świecie produkt żywnościowy. Jak prawidłowo gotować makaron? Poznaj proste wskazówki jak gotować makaron!

Makaron to niezwykle popularny produkt wytwarzany z mąki, wody i czasami również jaj. Występuje w wielu kształtach i rozmiarach np. rurki, wstążki, świderki, nitki czy kokardki.
Bazowym produktem do produkcji makaronów jest semolina (mąka lub kaszka otrzymywana z twardej pszenicy durum) lub mąka makaronowa (mąka która zawiera znacznie więcej glutenu niż mąka stosowana do produkcji pieczywa). 
Makaron przed spożyciem należy odpowiednio przygotować. Czas gotowania różni się w zależności od wyrobu, ale zwykle wynosi od 3 do 12 minut. Prawidłowo ugotowany makaron powinien stawiać zębom lekki opór podczas żucia, czyli być al dente (jeśli jednak wolisz rozpływający się w ustach makaron to wydłuż czas gotowania o 1 lub nawet kilka minut, tak aby odpowiadał Twoim preferencjom).
Jedynie makarony skrobiowe (chińskie) nie wymagają wcześniejszej obróbki termicznej. 
Makarony mogą stanowić zarówno podstawę dań, jak i dodatek np. do zup czy sałatek. Świetnie smakują z sosami, mięsem, warzywami, serami oraz z różnymi dodatkami na słodko. 
Makarony są źródłem m.in. węglowodanów, białka, witamin z grupy B, cynku, miedzi, magnezu i żelaza, jednak zawartość witamin i składników mineralnych jest znacznie wyższa w makaronach pełnoziarnistych.
Jak prawidłowo ugotować makaron? Poznaj prosty przepis jak gotować makaron! 


Czas przygotowania: od 5 do 12 min
Kalorie: około 350 / 100 g przed ugotowaniem
Białko: 12 g
Węglowodany: 72 g
Tłuszcze: 2 g

Składniki na 1 porcję makaronu:

  • Makaron
  • Woda około 1 litr na 100 gramów suchego makaronu
  • Sól

Przygotowanie makaronu:

Jak ugotować makaron?

Krok 1: Wlej wodę do dużego i wysokiego garnka– ilość powinna być w proporcji mniej więcej 1 litr na 100 g suchego makaronu. Po chwili dodaj trochę soli (około 1 łyżeczka na każdy litr wody). Zagotuj. Następnie wrzuć makaron. Przez pierwsze minuty dosyć często mieszaj i zadbaj o to aby makaron nie przykleił się do dna garnka. Później nieco zmniejsz ogień i mieszaj tylko co jakiś czas. Makaron gotuj w zależności od wielkości i rodzaju od 3 do 12 min– makarony świeże lub suche, szczególnie jajeczne oraz drobne (np. nitki czy ravioli) zwykle gotuje się około 3-5 min; bezjajeczne, suche oraz nieco większe (np. świderki czy muszelki) około 6-9 min; a grube (typu penne czy kokardki) około 9-12 min. Przed odcedzeniem wyciągnij jeden i sprawdź czy stopień ugotowania Ci odpowiada.

Jak ugotować makaron?

Krok 2: Przed odcedzeniem wyciągnij jeden i sprawdź czy stopień ugotowania Ci odpowiada. Gotowy makaron odcedź na cedzaku lub wyciągaj szczypcami/ łyżką cedzakową.

Jak ugotować makaron?

Krok 3: Ugotowany makaron od razu połącz z pozostałymi składnikami posiłku. 


Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- post: jak ugotować makaron, jak prawidłowo ugotować makaron, jak dobrze ugotować makaron, jak gotować makaron al dente, jak się gotuje makaron, jak długo się gotuje makaron, gotowanie makaronu krok po kroku, jak ugotować makaron krok po kroku, jak ugotować makaron przepis, jak prawidłowo gotować makaron, makaron gotowanie, makaron przygotowanie przepis

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena

Kliknij, aby poznać przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 4 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze