Receptura na domowe bubble coffee, które smakuje jak z modnej kawiarni

Domi Zaremba
Mleczna kawa z kulkami z tapioki przepis

Mleczna kawa z kulkami z tapioki to prosty i szybki w przygotowaniu deser z tapioką. Jak zrobić bubble coffee? Poznaj prosty przepis na bubble coffee!

Mleczna kawa z kulkami tapioki to nie tylko wyjątkowy napój, ale też prawdziwa kulinarna przygoda, która łączy smak, zabawę i egzotyczną inspirację w jednej szklance. Ten efektowny napój przypomina popularne bubble tea, a przygotowanie go w domu daje nie tylko radość, ale i pełną kontrolę nad składem. To świetna alternatywa dla klasycznej kawy, która jest deserowa, sycąca i przyjemnie zaskakująca konsystencją.

Tapioka to naturalna skrobia pozyskiwana z manioku, rośliny powszechnie wykorzystywanej w kuchni Ameryki Południowej, Azji i Afryki. Choć w Polsce nadal nie należy do codziennych produktów spożywczych, zyskuje popularność wśród osób unikających glutenu oraz poszukujących lekkostrawnych i łatwo przyswajalnych składników. Gotowana tapioka zmienia się w miękkie, lekko sprężyste kuleczki, które świetnie komponują się z napojami mlecznymi i kawowymi.

W wielu krajach kulki tapioki są codziennością i najczęściej barwi się je na czarno, co nadaje napojowi charakterystyczny, nowoczesny wygląd. Do swojej wersji użyłam czarnego barwnika spożywczego, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by sięgnąć po inne kolory lub całkowicie zrezygnować z barwienia. Bez barwnika kuleczki będą przezroczyste i oczywiście nadal smaczne, choć mniej efektowne wizualnie.

To napój, który świetnie sprawdzi się w formie deserowowego akcentu, urozmaicenia popołudnia lub kreatywnej propozycji dla gości. Jeśli szukasz czegoś oryginalnego, a zarazem prostego do przygotowania to mleczna kawa z kulkami tapioki zdecydowanie zasługuje na uwagę.
Jak zrobić bubble coffee? Poznaj prosty przepis na słodką kawę fit!


Czas przygotowania: 25 min
Kalorie: 112
Białko: 5 g
Węglowodany: 19 g
Tłuszcze: 1 g

Składniki na mleczną kawę z kulkami z tapioki:

  • Kawa – 1 filiżanka (50-70 g)
  • Skrobia z tapioki – 3 łyżeczki (15 g)
  • Mleko 0,5% – 2/3 szklanki (150 g)
  • Słodzik bez kalorii np. erytrytol – 3 łyżki (30 g)
  • Czarny barwnik spożywczy – opcjonalnie
  • Kostki lodu – opcjonalnie
  • Woda

Przygotowanie mlecznej kawy z kulkami z tapioki:

Mleczna kawa z kulkami z tapioki przepis
Przygotowuję kawę i syrop.

Krok 1: Przygotuj 1 filiżankę mocnej kawy. W rondelku umieść słodzik i odrobinę wody (około 3-4 łyżki). Zagotuj, cały czas mieszając. Zdejmij z ognia od razu, gdy słodzik się rozpuści. Odstaw do przestudzenia.  

Mleczna kawa z kulkami z tapioki przepis
W miseczce mieszam barwnik z wodą.

Krok 2: W małej miseczce umieść kilka kropli czarnego barwnika spożywczego i 1 łyżeczkę ciepłej wody. Wymieszaj.  

Mleczna kawa z kulkami z tapioki przepis
Mieszam rozrobiony barwnik z tapioką.

Krok 3: W innej miseczce umieść skrobię z tapioki. Wlej barwnik rozmieszany z wodą. Mieszaj i ucieraj łyżką, aż do połączenia. W razie potrzeby dolej jeszcze trochę ciepłej wody (jest to zależne od rodzaju skrobi – czasami potrzeba nawet kilka razy więcej wody niż wskazana ilość, ważne aby otrzymać klejącą masę o konsystencji przypominającej plastelinę). Następnie wyrób dłońmi gładkie ciasto.

Mleczna kawa z kulkami z tapioki przepis
Z ciasta uformuj kuleczki.

Krok 4: Ciasto podziel na kilka części i z każdej uformuj cienki wałek. Każdy wałek potnij na małe kawałki (około 0,5-1 cm). Postaraj się, aby wszystkie były równej wielkości i żeby bez problemu przechodziły przez grubą słomkę którą będziesz pić kawę. Każdy kawałek uformuj w kulkę.

Mleczna kawa z kulkami z tapioki przepis
W rondelku ugotuj kuleczki.

Krok 5: W rondelku zagotuj około 2 szklanki wody. Kulki z tapioki wrzuć do wrzącej wody i gotuj przez około 10-15 min lub dłużej w zależności od preferowanej konsystencji. Kulki podczas gotowania powinny zwiększyć swoją objętość i ściemnieć. Następnie zdejmij garnek z ognia i odstaw na kilka minut. Kulki powinny się wtedy trochę zmniejszyć.

Mleczna kawa z kulkami z tapioki przepis
W szklance umieszczam kulki z tapioki, kawę i syrop.

Krok 6: Kawę (bez fusów) wlej do wysokiej szklanki, dodaj mleko i słodki syrop. Wymieszaj i dodaj odcedzone kulki z tapioki oraz opcjonalnie pokruszone kostki lodu.  


Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: kawa bubble tea, kawa z kulkami, deser z kawą przepis, skrobia z manioku przepisy, jak zrobić bubble coffee, bubble coffee przepis, słodka kawa na diecie, kawa inaczej przepis, przepisy kawa mrożona, kawa ciekawe przepisy

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena


Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 45 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

1 Komentarz
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Oliwia

Ten przepis jest świetny! Kawka była przepyszna 🙂

Wcześniejszy wpis Następny wpis