Mleczna kawa z kulkami z tapioki
Mleczna kawa z kulkami z tapioki to prosty i szybki w przygotowaniu deser z tapioką. Jak zrobić fit bubble coffee? Poznaj prosty przepis na bubble coffee!
Mleczna kawa z kulkami z tapioki jest naprawdę pyszna, a jej przygotowanie to świetna zabawa…
Tapioka to skrobia z manioku. W Polsce w przeciwieństwie do wielu innych krajów nie jest zbyt popularna. Głównie doceniają ją osoby stosujące dietę bezglutenową i lekkostrawną.
Zaczerpnęłam trochę inspiracji z miejsca w którym aktualnie jesteśmy, ponieważ tutaj takie napoje są niezwykle popularne. Kuleczki serwowane w kawach lub herbatach zazwyczaj są czarne i dlatego również do przygotowania moich kuleczek z tapioki wykorzystałam czarny barwnik spożywczy. Oczywiście możesz go wymienić na inny lub pominąć. Jednak kuleczki bez barwnika będą przezroczyste, a to trochę odejmuje im uroku.
Jak zrobić bubble coffee? Poznaj prosty przepis na słodką kawę fit!
Czas przygotowania: 25 min
Kalorie: 112
Białko: 5 g
Węglowodany: 19 g
Tłuszcze: 1 g
Składniki na mleczną kawę z kulkami z tapioki:
- Kawa 1 filiżanka (50-70 g)
- Skrobia z tapioki 3 łyżeczki (15 g)
- Mleko 0,5% 2/3 szklanki (150 g)
- Słodzik bez kalorii np. erytrytol 3 łyżki (30 g)
- Czarny barwnik spożywczy opcjonalnie
- Kostki lodu opcjonalnie
- Woda
Przygotowanie mlecznej kawy z kulkami z tapioki:
Krok 1: Przygotuj 1 filiżankę mocnej kawy. W rondelku umieść słodzik i odrobinę wody (około 3-4 łyżki). Zagotuj, cały czas mieszając. Zdejmij z ognia od razu, gdy słodzik się rozpuści. Odstaw do przestudzenia.
Krok 2: W małej miseczce umieść kilka kropli czarnego barwnika spożywczego i 1 łyżeczkę ciepłej wody. Wymieszaj.
Krok 3: W innej miseczce umieść skrobię z tapioki. Wlej barwnik rozmieszany z wodą. Mieszaj i ucieraj łyżką, aż do połączenia. W razie potrzeby dolej jeszcze trochę ciepłej wody (jest to zależne od rodzaju skrobi- czasami potrzeba nawet kilka razy więcej wody niż wskazana ilość, ważne aby otrzymać klejącą masę o konsystencji przypominającej plastelinę). Następnie wyrób dłońmi gładkie ciasto.
Krok 4: Ciasto podziel na kilka części i z każdej uformuj cienki wałek. Każdy wałek potnij na małe kawałki (około 0,5-1 cm). Postaraj się, aby wszystkie były równej wielkości i żeby bez problemu przechodziły przez grubą słomkę którą będziesz pić kawę. Każdy kawałek uformuj w kulkę.
Krok 5: W rondelku zagotuj około 2 szklanki wody. Kulki z tapioki wrzuć do wrzącej wody i gotuj przez około 10-15 min lub dłużej w zależności od preferowanej konsystencji. Kulki podczas gotowania powinny zwiększyć swoją objętość i ściemnieć. Następnie zdejmij garnek z ognia i odstaw na kilka minut. Kulki powinny się wtedy trochę zmniejszyć.
Krok 6: Kawę (bez fusów) wlej do wysokiej szklanki, dodaj mleko i słodki syrop. Wymieszaj i dodaj odcedzone kulki z tapioki oraz opcjonalnie pokruszone kostki lodu.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: kawa bubble tea, kawa z kulkami, deser z kawą przepis, skrobia z manioku przepisy, jak zrobić bubble coffee, bubble coffee przepis, słodka kawa na diecie, kawa inaczej przepis, przepisy kawa mrożona, kawa ciekawe przepisy
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:
Ten przepis jest świetny! Kawka była przepyszna 🙂