Menu
Deser / Kolacja / Przepisy / Śniadanie

Monte z kaszy jaglanej

Domowe monte z kaszy jaglanej to niesamowicie pyszna przekąska. Jest kremowe i intensywnie czekoladowo-orzechowy. Jak zrobić monte z kaszy jaglanej? Poznaj nasz przepis!

Monte z kaszy jaglanej to niezwykle prosty w przygotowaniu posiłek, a do tego sycący i bardzo pożywny. Doskonale nadaje się na śniadanie, deser lub kolację. Znajdziesz w nim pożywną kaszę jaglaną, zawierające korzystne tłuszcze mleko kokosowe, zdrowe kakao oraz pyszne masło orzechowe.
Daktyle dodają kremowej konsystencji oraz ciekawej słodkiej nuty smakowej.
Więcej przepisów na zdrowe i pożywne desery znajdziesz w naszej aplikacji dietetycznej MyProportion

Mleczko Kokosowe

Dzięki zawartości kaszy jaglanej monte jest gęste, a za sprawą kakao i masła orzechowego apetycznie czekoladowo-orzechowe.
Możesz je zjeść od razu po przygotowaniu, ale schłodzone jest według nas smaczniejsze. Dodatkowo posiłek ten idealnie nadaje się do zjedzenia w wersji na wynos- wystarczy zapakować do opakowania lub słoiczka i zabrać ze sobą.

Czas przygotowania: 15 min
Kalorie: 464
Białko: 7 g
Węglowodany: 45 g
Tłuszcze: 31 g

Składniki na 1 porcję monte z kaszy jaglanej:

  • Kasza jaglana 3 łyżki (40 g)
  • Mleko kokosowe około 1/2 szklanki (100 g)
  • Masło orzechowe (najlepiej z orzechów laskowych) 1 łyżeczka (10 g)
  • Syrop z agawy 1 łyżeczka (10 g)
  • Kakao ciemne 1 łyżeczka (5 g)
  • Daktyl suszony 1 sztuka (5 g)
  • Sól

Przygotowanie kaszy jaglanej:

  1. Kaszę dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą.
  2. Przepłukaną kaszę umieść w garnku i wlej wodę do gotowania w proporcji 2:1 (woda:kasza). Dopraw solą i gotuj pod przykryciem około 10 min bez mieszania.

Przygotowanie monte z kaszy jaglanej:

  1. Ugotowaną kaszę przełóż do kielicha blendera.
  2. Dodaj masło orzechowe, syrop z agawy i mleko kokosowe. Dokładnie zblenduj. 
  3. Przełóż połowę masy do innego naczynia, a do pozostałej części dodaj kakao i daktyla. Ponownie zblenduj.
  4. Przełóż do jednego naczynia dwie masy według własnych preferencji np. jasną masę na dół, a ciemną na górę lub na odwrót.
  5. Przed zjedzeniem schłodź w lodówce.

Jeśli skorzystasz z naszego przepisu, będzie nam bardzo miło jeśli dodasz zdjęcie (story lub post) na Facebook lub Instagram i nas oznaczysz:
Instagram
Facebook
Dziękujemy!