Odżywcza zupa z kaszą jaglaną
Odżywcza zupa z kaszą jaglaną to prosty i szybki w przygotowaniu zdrowy posiłek. Jak zrobić warzywną zupę z kaszą jaglaną? Poznaj zdrowy przepis na zupę!
Odżywcza zupa z kaszą jaglaną to szybkie danie, które dodaje zdrowia i mnóstwo energii. Najchętniej jem ją na śniadanie, ale na obiad lub kolację również świetnie się sprawdzi. Jest pożywna, lekkostrawna i oczyszczająca organizm.
Jak zrobić zupę z kaszą jaglaną? Poznaj prosty przepis na zdrową zupę.
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.
Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.
Czas przygotowania: 30 min
Kalorie: 245
Białko: 8 g
Węglowodany: 41 g
Tłuszcze: 7 g
Składniki na 1 porcję odżywczej zupy z kaszą jaglaną
- Kasza jaglana 3 łyżki (30 g)
- Marchew 1 średnia sztuka (100 g)
- Seler korzeń 1/4 średniej sztuki (70 g)
- Daktyl suszony 1 sztuka (7 g)
- Czosnek 1 ząbek (5 g)
- Siemię lniane 1 łyżeczka (4 g)
- Olej lniany 1 łyżeczka (5 g)
- Natka pietruszki 1 łyżeczka (2 g)
- Sól
- Kurkuma
- Nasiona kopru włoskiego
- Woda
Przygotowanie kaszy jaglanej:
- Kaszę dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą lub umieść w naczyniu i zalewaj kilkukrotnie wodą, mieszaj i odlewaj do momentu, aż woda przestanie być mętna.
- Przepłukaną kaszę umieść w garnku i wlej wodę do gotowania w proporcji 2:1 (woda:kasza). Dopraw solą i gotuj bez mieszania na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 min. Po upływie wskazanego czasu woda powinna zostać wchłonięta. W czasie gotowania możesz zacząć przygotowywać pozostałe składniki.
- Gotową kaszę przełóż do naczynia i odstaw.
Przygotowanie odżywczej zupy z kaszą jaglaną:
- Marchew umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Selera umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Czosnek obierz i pokrój w plasterki.
- Daktyla (bez pestki) pokrój w plasterki.
- Natkę pietruszki umyj, osusz i drobno pokrój.
- W garnku zagotuj około 500 ml wody.
- Do gotującej wody wrzuć marchew i selera. Gotuj na małym ogniu.
- Po około 10 min. dodaj czosnek, daktyla, siemię lniane, szczyptę soli, szczyptę kurkumy i 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego. Gotuj jeszcze 5 min.
- Pod koniec gotowania dodaj ugotowaną kaszę. Wymieszaj.
- Posmakuj i dopraw według uznania solą. Wymieszaj.
- Wyłóż na talerz. Polej olejem lnianym i posyp natką pietruszki.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: zdrowy przepis na zupę, przepisy z kaszą jaglaną dietetyczne, warzywna zupa odchudzająca, zdrowe przepisy dietetyczne, przepis z kaszą jaglaną, przepis na śniadanie
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: