Omlet à la szarlotka
Omlet à la szarlotka to pyszne i łatwe w przygotowaniu danie jajeczne na słodko z jabłkami. Jak zrobić omlet szarlotka? Poznaj prosty przepis na omleta szarlotkę!
Omlet à la szarlotka to wyjątkowe połączenie klasycznego śniadaniowego dania z nutą słodkiego deseru. Ta oryginalna interpretacja tradycyjnego omletu łączy w sobie puszystość jaj z ciepłym, aromatycznym smakiem jabłek, cynamonu i innych słodkich dodatków. To doskonała propozycja dla tych, którzy poszukują czegoś więcej niż zwykłego omletu na śniadanie, chcąc zaskoczyć swoje kubki smakowe połączeniem słodkości i sycącej jajecznej bazy.
Omlet szarlotka to nie tylko rozkosz dla podniebienia, ale również sposób na urozmaicenie porannego menu i wprowadzenie do dnia odrobiny słodkiej przyjemności. Wypróbuj ten przepis i ciesz się niecodziennym śniadaniem, które na pewno dostarczy Ci energii na cały dzień.
Jajka to bardzo bogate źródło witamin: A, z grupy B, D, E i K, wielu składników mineralnych, a przede wszystkim pełnowartościowego białka.
Białko zawarte w jajku jest wzorcowe, czyli zawiera wszystkie aminokwasy (a dodatkowo są one w odpowiednich dla organizmu człowieka ilościach).
Jak zrobić omlet à la szarlotka? Poznaj prosty przepis na omleta szarlotkę!
Czas przygotowania: 10 min
Kalorie: 453
Białko: 25 g
Węglowodany: 44 g
Tłuszcze: 20 g
Składniki na omlet à la szarlotka:
- Jajko kurze 3 sztuki (150 g)
- Jabłko 1 mała sztuka (80 g)
- Jogurt naturalny skyr 1 łyżka (25 g)
- Mąka pszenna 4 łyżki (40 g)
- Słodzik bez kalorii np. erytrytol 3 łyżki (30 g)
- Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (4 g)
- Olej kokosowy lub inny 1 łyżeczka (5 g)
- Cynamon
- Waniliowy aromat spożywczy
Przygotowanie omleta à la szarlotka:
Krok 1: Jabłko umyj i pokrój na ćwiartki. Obierz ze skórki oraz usuń gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę przekrój wzdłuż na pół, a później pokrój poprzecznie w cienkie plasterki.
Krok 2: W misce umieść mąkę, słodzik, proszek do pieczenia i cynamon. Wymieszaj.
Krok 3: Do wysokiego naczynia np. pojemnika do blendera wbij jajka. Ubij kuchenną trzepaczką lub mikserem. Po chwili dodaj jogurt i waniliowy aromat spożywczy.
Krok 4: Następnie stopniowo dodawaj suche składniki, cały czas miksując.
Krok 5: Gdy składniki będą już połączone wrzuć pokrojone jabłko. Wymieszaj i odstaw na chwilę.
Krok 6: Rozgrzej patelnię na umiarkowanym ogniu. Olej równomiernie rozprowadź po powierzchni patelni. Przełóż masę na rozgrzaną patelnię i smaż na małym ogniu pod przykryciem przez około 4 min z każdej strony. Pilnuj, aby nie przypalić.
Krok 7: Przełóż na talerz. Zjedz na ciepło lub na zimno.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: omlet szarlotka fit kcal, omlet szarlotka przepis, omlet na słodko fit, jak zrobić omlet szarlotka, omlet na słodko bez mleka, szarlotka z patelni przepis, omlet z jabłkiem fit kcal, omlet z jabłkiem i cynamonem fit, omlet z jabłkami i cynamonem, omlet z jabłkami szybki, omlet ze skyrem naturalnym, puszysty omlet ze skyrem, omlet z jogurtem i owocami
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: