Omlet francuski

Omlet to pożywne, wartościowe i zdrowe danie z jajek. Jest prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny. Jak zrobić omlet? Poznaj przepis na omlet francuski!
Omlet to jedno z najbardziej uniwersalnych dań na bazie jajek. Jest prosty, szybki i pełen wartości odżywczych. Choć jego podstawowy skład może być bardzo minimalistyczny, daje ogromne pole do eksperymentów smakowych, zarówno w wersji wytrawnej, jak i słodkiej. To właśnie ta elastyczność powoduje, że omlet idealnie wpisuje się w zdrową dietę, również redukcyjną.
Omlet francuski to klasyczna propozycja, w której główną rolę odgrywają jajka i niewielka ilość mleka. Wystarczy kilka minut, aby na patelni powstał lekki, puszysty i sycący posiłek.
Jajka dostarczają białko o najwyższej wartości biologicznej, co oznacza, że zawierają wszystkie aminokwasy potrzebne do regeneracji i budowy tkanek. To również źródło cennych witamin, takich jak A, D, E, K oraz z grupy B, a także składników mineralnych, takich jak fosfor, selen czy cynk.
Ciekawostką jest to, że żółtko skrywa więcej składników odżywczych niż białko. To w nim znajdziesz luteinę i beta-karoten, które wspierają zdrowie oczu, a także zdrowe tłuszcze, które ułatwiają przyswajanie witamin.
Omlet francuski pokazuje, że prostota w kuchni nie musi oznaczać nudy, wystarczy jajko, by stworzyć coś naprawdę wartościowego.
Jak zrobić omlet francuski? Poznaj prosty przepis na omlet francuski!
Czas przygotowania: 7 min
Kalorie: 316
Białko: 21 g
Węglowodany: 2 g
Tłuszcze: 22 g
Składniki na omlet francuski:
- Jajko kurze – 3 sztuki (180 g)
- Mleko 2% – 5 łyżek (50 g)
- Masło klarowane – 1 łyżeczka (5 g)
- Sól
Przygotowanie omletu francuskiego:

Krok 1: Do wysokiego naczynia wbij jajka. Wlej mleko i dodaj szczyptę soli. Ubij mikserem lub trzepaczką kuchenną do połączenia składników i uzyskania masy o jednolitej konsystencji.

Krok 2: Rozpuść i rozgrzej masło na patelni z nieprzywierającą powierzchnią (rozprowadź masło po całej powierzchni patelni). Wlej masę z jajek. Smaż na umiarkowanym ogniu pod przykryciem.

Krok 3: Po około 3-5 min masa powinna być już ścięta (jeśli nie będzie to zostaw jeszcze chwilę na ogniu). Gotowy omlet złóż na pół.

Krok 4: Przełóż na talerz.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: omlet francuski przepis, jak zrobić omlet francuski, przepis na omlet francuski, jak zrobić omlet na słono, jak zrobić omlet z jajek, omlet z jajek i mleka, jak zrobić omlet z jajek i mleka, omlet bez mąki przepis, jajka przepisy na sniadanie, przepis na fit omlet na słono
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: