Omlet francuski

Domi Zaremba
omlet francuski przepis

Omlet to pożywne, wartościowe i zdrowe danie z jajek. Jest prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny. Jak zrobić omlet? Poznaj przepis na omlet francuski!

Omlet to jedno z najbardziej uniwersalnych dań na bazie jajek. Jest prosty, szybki i pełen wartości odżywczych. Choć jego podstawowy skład może być bardzo minimalistyczny, daje ogromne pole do eksperymentów smakowych, zarówno w wersji wytrawnej, jak i słodkiej. To właśnie ta elastyczność powoduje, że omlet idealnie wpisuje się w zdrową dietę, również redukcyjną.

Omlet francuski to klasyczna propozycja, w której główną rolę odgrywają jajka i niewielka ilość mleka. Wystarczy kilka minut, aby na patelni powstał lekki, puszysty i sycący posiłek.

Jajka dostarczają białko o najwyższej wartości biologicznej, co oznacza, że zawierają wszystkie aminokwasy potrzebne do regeneracji i budowy tkanek. To również źródło cennych witamin, takich jak A, D, E, K oraz z grupy B, a także składników mineralnych, takich jak fosfor, selen czy cynk.

Ciekawostką jest to, że żółtko skrywa więcej składników odżywczych niż białko. To w nim znajdziesz luteinę i beta-karoten, które wspierają zdrowie oczu, a także zdrowe tłuszcze, które ułatwiają przyswajanie witamin.

Omlet francuski pokazuje, że prostota w kuchni nie musi oznaczać nudy, wystarczy jajko, by stworzyć coś naprawdę wartościowego.
Jak zrobić omlet francuski? Poznaj prosty przepis na omlet francuski!


Czas przygotowania: 7 min
Kalorie: 316
Białko: 21 g
Węglowodany: 2 g
Tłuszcze: 22 g

Składniki na omlet francuski:

  • Jajko kurze – 3 sztuki (180 g)
  • Mleko 2% – 5 łyżek (50 g)
  • Masło klarowane – 1 łyżeczka (5 g)
  • Sól

Przygotowanie omletu francuskiego:

omlet francuski
W wysokim naczyniu ubijam jajko z mlekiem i solą.

Krok 1: Do wysokiego naczynia wbij jajka. Wlej mleko i dodaj szczyptę soli. Ubij mikserem lub trzepaczką kuchenną do połączenia składników i uzyskania masy o jednolitej konsystencji.

omlet francuski 2
Smażę masę jajeczną.

Krok 2: Rozpuść i rozgrzej masło na patelni z nieprzywierającą powierzchnią (rozprowadź masło po całej powierzchni patelni). Wlej masę z jajek. Smaż na umiarkowanym ogniu pod przykryciem.

omlet francuski 3
Omlet składam na pół.

Krok 3: Po około 3-5 min masa powinna być już ścięta (jeśli nie będzie to zostaw jeszcze chwilę na ogniu). Gotowy omlet złóż na pół.

Omlet francuski przepis
Wykładam na talerz gotowy omlet francuski.

Krok 4: Przełóż na talerz.


Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: omlet francuski przepis, jak zrobić omlet francuski, przepis na omlet francuski, jak zrobić omlet na słono, jak zrobić omlet z jajek, omlet z jajek i mleka, jak zrobić omlet z jajek i mleka, omlet bez mąki przepis, jajka przepisy na sniadanie, przepis na fit omlet na słono

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena


Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 42 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Wcześniejszy wpis Następny wpis