Orzeźwiająca sałatka z tofu i musem pomidorowo-daktylowym
Sałatka z tofu i musem pomidorowo-daktylowym to szybka sałatka wegańska. Jak zrobić sałatkę z rzodkiewką i ogórkiem? Poznaj prosty przepis na sałatkę z tofu!
Orzeźwiająca sałatka z tofu i musem pomidorowo-daktylowym to prosta i szybka w przygotowaniu wegańska sałatka z tofu.
Wiosenno-letnia sałatka z tofu i musem pomidorowo-daktylowym jest lekka, pożywna i wypełniona kolorami oraz witaminami.
Tofu to niskokaloryczny wyrób, który jest otrzymywany z mleka sojowego. Tofu jest świetnym źródłem białka, błonnika, witamin z grupy B oraz wapnia, potasu, fosforu, żelaza, cynku i selenu.
Jak zrobić wegańską sałatkę z tofu? Poznaj prosty przepis na wiosenną sałatkę z rzodkiewką, ogórkiem i szczypiorkiem!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.
Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.
Czas przygotowania: 10 min
Kalorie: 495
Białko: 19 g
Węglowodany: 59 g
Tłuszcze: 16 g
Składniki na 1 porcję orzeźwiającej sałatki z tofu i musem pomidorowo-daktylowym:
- Tofu naturalne lub wędzone 1/2 opakowania (100 g)
- Papryka czerwona 1/2 średniej sztuki (70 g)
- Ogórek 1 średnia sztuka (170 g)
- Rzodkiewki 5 średnich sztuk (50 g)
- Groszek konserwowy 1/2 szklanki (100 g)
- Kukurydza konserwowa 5 łyżek (50 g)
- Szpinak świeży 1/2 opakowania (100 g)
- Pomidory suszone 3-4 średnie sztuki (20 g)
- Daktyle suszone 2-3 średnie sztuki (20 g)
- Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 g)
- Sok z cytryny 2 łyżki (12 g)
- Szczypiorek 2 łyżki (10 g)
- Sól
- Pieprz
- Kurkuma
Przygotowanie orzeźwiającej sałatki z tofu i musem pomidorowo-daktylowym:
- Suszone pomidory i daktyle drobno pokrój. Umieść w małym naczyniu i zalej wrzątkiem. Odstaw.
- Szpinak umyj i osusz.
- Odsączone tofu pokrój w plasterki.
- Rzodkiewki umyj, osusz i pokrój w plasterki.
- Ogórka umyj, obierz i pokrój w kostkę.
- Paprykę umyj, osusz i pokrój w paski.
- Szczypiorek umyj, osusz i drobno pokrój.
- Suszone pomidory i daktyle odsącz i umieść w pojemniku do blendera. Dodaj oliwę i sok z cytryny. Dopraw do smaku solą, pieprzem i kurkumą. Zblenduj na gładki mus.
- Na talerzu rozłóż szpinak, paprykę, tofu, ogórka, rzodkiewkę, odsączoną kukurydzę i groszek. Polej musem i posyp szczypiorkiem.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: wegańska sałatka z tofu, wegańska sałatka z wędzonym tofu, wegańska sałatka z tofu przepis, przepis na sałatkę z tofu, jak zrobić sałatkę z tofu, przepis na wiosenną sałatkę z rzodkiewką ogórkiem i szczypiorkiem, przepis na sałatkę z ogórkiem i papryką, przepis na salatke z groszkiem i kukurydzą, przepis na sałatkę z kukurydzą i papryką, jak zrobić sałatkę z rzodkiewką i ogórkiem, orzeźwiająca sałatka na lato, letnia sałatka ze szpinakiem
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem: