Paluchy chlebowe
Paluchy chlebowe to proste w przygotowaniu oraz naprawdę pyszne pieczywo domowe. Jak zrobić paluchy chlebowe? Poznaj prosty przepis na paluchy chlebowe!
Paluchy chlebowe to domowe pieczywo przygotowywane z mąki, drożdży i oliwy.
Paluchy chlebowe świetnie sprawdzą się jako lekka przekąska na słono (szczególnie z dodatkiem oliwy) lub jako dodatek np. do dipów, sałatek, zup czy dań z większą ilością sosu.
Paluchy chlebowe to prawdziwa atrakcja kulinarna, która jest dobrym źródłem węglowodanów.
Jeśli lubisz proste przepisy na domowe pieczywo– sprawdź również przepis na chlebki naan.
Jak zrobić paluchy chlebowe w piekarniku? Poznaj prosty przepis na paluchy chlebowe z piekarnika!
Czas przygotowania: 30 min + czas wyrastania ciasta
Kalorie: 390
Białko: 10 g
Węglowodany: 76 g
Tłuszcze: 4 g
Składniki na paluchy chlebowe (około 8-12 sztuk):
- Mąka pszenna 10 łyżek lub 1 szklanka (100 g)
- Oliwa z oliwek 1/2 łyżeczki (3 g)
- Drożdże suche (instant) / Drożdże świeże 1 łyżeczka (3 g) / 1/10 opakowania (10 g)
- Cukier 1/2 łyżeczki (2 g)
- Woda
- Sól
Przygotowanie paluchów chlebowych:
Krok 1: Przygotuj letnią wodę (około 100 g). W miseczce umieść trochę letniej wody (około 10-20 g), drożdże (instant lub pokruszone świeże) i cukier. Mieszaj i ucieraj do połączenia składników. Przykryj ściereczką i odstaw zaczyn na około 10-15 min w ciepłe miejsce np. do piekarnika rozgrzanego do 35 st. C (włóż do wyłączonego piekarnika). Po tym czasie zaczyn powinien zacząć się pienić i buzować. Jeśli drożdże pracują prawidłowo przejdź do kolejnych kroków.
Krok 2: W misce umieść mąkę, oliwę, zaczyn, szczyptę soli i odrobinę ciepłej wody (10-20 g lub trochę więcej w zależności od potrzeby). Wymieszaj i wyrób ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego z hakiem do wyrabiania ciasta przez około 10 min, aż do otrzymania jednolitej i gładkiej masy. Ciasto powinno być lekko klejące (jeśli będzie się za bardzo kleiło– dosyp trochę mąki, a jeśli będzie zbyt suche– dolej odrobinę wody w trakcie wyrabiania). Ciasto włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na około 60 min w ciepłe miejsce np. ponownie do piekarnika.
Krok 3: Po upływie wskazanego czasu ciasto zagnieć i przełóż na lekko obsypany mąką blat. Rozwałkuj na placek o grubości około 1-2 cm.
Krok 4: Ciasto pokrój w paski o szerokości około 2-3 cm. Każdy pasek uformuj (np. skręć lub wyciągnij), aby nadać preferowany kształt paluchom.
Krok 5: Uformowane paluchy przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (zachowaj kilkucentymetrowy odstęp między każdym). Paluchy przykryj ściereczką i odstaw na chwilę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Paluchy włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz przez około 10-14 min (w zależności od mocy piekarnika i grubości paluchów). Pilnuj, aby się nie przypaliły. Wyciągnij z piekarnika, gdy będą zarumienione.
Krok 6: Zjedz na ciepło lub na zimno.
Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery
Powiązane zagadnienia- posiłek: paluchy chlebowe, jak zrobić paluchy chlebowe, dietetyczne paluchy chlebowe, paluchy chlebowe przepis, paluchy chlebowe kalorie, paluchy chlebowe kcal, paluchy chlebowe przepis z kaloriami, jak zrobić paluszki chlebowe, paluszki chlebowe przepis, przepis na paluchy chlebowe, domowe pieczywo blog, domowe pieczywo przepis, domowe pieczywo na grilla przepis, paluchy chlebowe dietetyczne, paluchy chlebowe prosty przepis
Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena
Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:
Proste i bardzo smaczne, idealne jako przekąska lub dodatek do zup i sałatek 🤗