Paszteciki z grzybami i soczewicą to prosty w przygotowaniu pyszny fit posiłek. Jak zrobić paszteciki z grzybami i soczewicą? Poznaj nasz łatwy przepis!
Paszteciki z grzybami i soczewicą to prosty, choć nieco czasochłonny w przygotowaniu, pyszny i zdrowy posiłek.
Paszteciki drożdżowe to świetny pomysł na posiłek lub przekąskę o każdej porze dnia (na ciepło i na zimno).
Do przygotowania tego dania użyłam boczniaków, ale możesz je wymienić na inne grzyby np. pieczarki.
Więcej dietetycznych przepisów na proste w przygotowaniu tradycyjne posiłki w różnych smakach, odpowiednie dla wszystkich rodzajów diet znajdziesz w naszej aplikacji dietetycznej MyProportion– kliknij, aby sprawdzić nasze promocyjne pakiety.
Czas przygotowania: 60 min
Kalorie: 668
Białko: 27 g
Węglowodany: 90 g
Tłuszcze: 20 g
Składniki na 2 porcje pasztecików z grzybami i soczewicą (około 6-10 sztuk):
- Mąka pszenna 1 szklanka (90 g)
- Drożdże suche (instant) / Drożdże świeże 1 łyżeczka (3 g) / 1/10 opakowania (10 g)
- Jajko kurze 1 sztuka (50 g)
- Masło 83% 1 łyżka (10 g)
- Soczewica czerwona 1/4 szklanki (40 g)
- Czosnek 1 ząbek (5 g)
- Grzyb boczniak 1 duża sztuka lub kilka małych (40 g)
- Olej rzepakowy 1 łyżeczka (5 g)
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie farszu:
- Soczewicę dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą.
- Przepłukaną soczewicę umieść w garnku i wlej wodę do gotowania w proporcji 2:1 (woda:soczewica). Gotuj pod przykryciem zgodnie z zaleceniami znajdującymi się na opakowaniu.
- W razie potrzeby uzupełnij wodę podczas gotowania.
- Grzyby umyj, osusz i drobno pokrój.
- Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
- Na patelni rozgrzej olej. Po chwili wrzuć czosnek. Chwilę podsmaż, ciągle mieszając.
- Następnie dodaj grzyby i smaż do miękkości i odparowania ewentualnego nadmiaru wody, czyli przez około 5-10 min. Co chwilę mieszaj.
- Dodaj soczewicę i przypraw według uznania solą oraz pieprzem. Wymieszaj i smaż jeszcze przez chwilę.
- Odstaw do przestudzenia.
Przygotowanie ciasta na paszteciki:
- W misce umieść mąkę, żółtko (białko wbij do miseczki i wykorzystaj później do posmarowania pierogów przed pieczeniem), masło (jeśli jest prosto z lodówki to je pokrój na mniejsze kawałki), drożdże, szczyptę soli i kilka łyżek ciepłej wody. Wodę najlepiej dodawaj stopniowo (po 1 łyżce), aby nie dodać jej za dużo i aby ciasto nie było zbyt klejące.
- Wyrabiaj ciasto tak długo, aż będzie gładkie i zwarte.
- Gotowe ciasto odstaw w ciepłe miejsce na około 30 min (np. do piekarnika rozgrzanego do temperatury 35 st. C).
Przygotowanie pasztecików z grzybami i soczewicą:
- Po upływie wskazanego czasu wyciągnij ciasto na blat obsypany mąką. Ciasto rozwałkuj do średniej grubości (około 5 mm-1 cm).
- Ciasto pokrój w prostokąty w których umieścisz i zawiniesz farsz (około 5 x 10 cm). Postaraj się zużyć jak najwięcej ciasta- pozostałe po wycinaniu skrawki złącz i ponownie rozwałkuj oraz wykrój.
- Na środek każdego prostokąta nałóż farsz.
- Każdy kawałek zwiń w rulon i ułóż (łączeniem do dołu) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zachowaj małe odstępy między każdą sztuką.
- Białko roztrzep i przy pomocy pędzelka kuchennego posmaruj z góry każdy pasztecik.
- Blachę z pasztecikami włóż do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piecz do zarumienienia, czyli przez około 15-20 min.
Jeśli skorzystasz z naszego przepisu, będzie nam bardzo miło jeśli dodasz zdjęcie (story lub post) na Facebook lub Instagram i nas oznaczysz:
Instagram
Facebook
Dziękujemy!