Paszteciki z grzybami i soczewicą przepis

Paszteciki z soczewicą i grzybami

Domi Zaremba

Paszteciki z soczewicą i grzybami to proste fit danie wegetariańskie. Jak zrobić paszteciki z soczewicą? Poznaj prosty przepis na paszteciki z soczewicą!

Paszteciki z soczewicą i grzybami to pyszne wegetariańskie danie, które świetnie sprawdzi się na świątecznym stole.
Grzybowy farsz z soczewicą otulony pulchniutkim drożdżowym ciastem to zaskakująco dobry przysmak, którego przygotowanie jest naprawdę proste, choć nieco czasochłonne.
Paszteciki drożdżowe to świetny pomysł na posiłek lub przekąskę o każdej porze dnia (na ciepło i na zimno). Świetnie smakują same oraz jako dodatek np. do zup typu czerwony barszcz, grzybowa z fasolą czy krem z pieczarek.
Czerwona soczewica to wartościowy produkt o wysokiej zawartości białka. To roślinne białko może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest również bogatym źródłem kwasu foliowego i potasu.
Do przygotowania tego dania użyliśmy boczniaków, ale możesz je wymienić na inne grzyby np. pieczarki.
Dodatkowo paszteciki można przygotować wcześniej i zamrozić. Wystarczy je wystudzić, a następnie przełożyć do zamykanego pojemnika lub woreczka foliowego i umieścić w zamrażalniku. Czas rozmrażania zajmuje około 30-60 min. Po tym czasie paszteciki należy jeszcze podgrzać np. w piekarniku.
Jak zrobić paszteciki z grzybami? Poznaj prosty przepis na paszteciki bez mięsa!


Czas przygotowania: 50 min + czas wyrastania ciasta
Kalorie: 642
Białko: 27 g
Węglowodany: 110 g
Tłuszcze: 9 g

Składniki na paszteciki z soczewicą i grzybami (około 6-10 sztuk):

  • Soczewica czerwona 5 łyżek (40 g)
  • Grzyby np. boczniaki lub pieczarki 2-4 średnie sztuki (40 g)
  • Mąka pszenna 1 szklanka (100 g)
  • Mleko 0,5% 1/4 szklanki (50 g)
  • Drożdże świeże lub suszone 1/10 opakowania (10 g) / 1 łyżeczka (5 g)
  • Cukier 1 łyżeczka (5 g)
  • Olej 1 łyżeczka (5 g)
  • Czosnek 1 ząbek (5 g)
  • Sól
  • Pieprz
  • Woda

Przygotowanie pasztecików z soczewicą i grzybami:

cebularze z makiem2 1

Krok 1: Mleko podgrzej do letniej temperatury (około 30 st. C). W miseczce umieść drożdże (świeże lub suszone), cukier, 2 łyżki mąki i mleko. Dokładnie mieszaj i ucieraj, aż do połączenia składników. Przykryj ściereczką i odstaw zaczyn na około 20 min w ciepłe miejsce np. do piekarnika rozgrzanego do 35 st. C (włóż do wyłączonego piekarnika). Po tym czasie zaczyn powinien zacząć się pienić i buzować. Jeśli drożdże pracują prawidłowo przejdź do kolejnych kroków.

cebularze z makiem3 1

Krok 2: W miseczce umieść resztę mąki, zaczyn i odrobinę wody (w zależności od potrzeby około 1-2 łyżki, tak aby móc wyrobić ciasto). Wymieszaj i zagnieć na zwarte oraz jednolite ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na około 60 min w ciepłe miejsce np. do piekarnika rozgrzanego do 35 st. C (włóż do wyłączonego piekarnika). Mniej więcej w połowie tego czasu zacznij przygotowywać farsz.

Jak ugotować soczewicę?

Krok 3: Ugotuj soczewicę (sprawdź przepis). W tym czasie zacznij przygotowywać pozostałe składniki.

Paszteciki z grzybami i soczewicą przepis

Krok 4: Grzyby umyj, osusz i drobno pokrój. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej olej. Po chwili wrzuć czosnek. Chwilę podsmaż, ciągle mieszając. Następnie dodaj grzyby i smaż do miękkości, czyli przez około 5-10 min. Co chwilę mieszaj.

Paszteciki z grzybami i soczewicą przepis

Krok 5: Pod koniec dodaj soczewicę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj i smaż jeszcze przez chwilę. Odstaw do przestudzenia.

Paszteciki z grzybami i soczewicą przepis

Krok 6: Po upływie wskazanego czasu ciasto ponownie zagnieć i rozwałkuj na delikatnie obsypanym mąką blacie. Ciasto powinno mieć średnią grubość (około 5 mm-1 cm). Ciasto pokrój w prostokąty w których umieścisz i zawiniesz farsz (około 8 x 12 cm). Postaraj się zużyć jak najwięcej ciasta– pozostałe po wycinaniu skrawki złącz, chwilę wyrób i ponownie rozwałkuj oraz wykrój. Na środek każdego prostokąta nałóż farsz.  

Paszteciki z grzybami i soczewicą przepis

Krok 7: Każdy kawałek zwiń w rulon i ułóż (łączeniem do dołu) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zachowaj małe odstępy między każdą sztuką. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na około 20 min. Wyciągnij, gdy ciasto będzie zarumienione.

Paszteciki z grzybami i soczewicą przepis

Krok 8: Zjedz na ciepło lub na zimno. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce maksymalnie do 2-3 dni.


Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: paszteciki z soczewicą i pieczarkami, paszteciki z soczewicą pieczone, paszteciki z soczewicą przepis, paszteciki z soczewicą i grzybami przepis, paszteciki z pieczarkami przepis, drożdżowe paszteciki z grzybami, drożdżowe paszteciki z pieczarkami, jak zrobić paszteciki drożdżowe do barszczu, jak zrobić paszteciki z soczewicą, przepis na paszteciki bez mięsa, paszteciki wigilijne do zamrożenia, świąteczne paszteciki z pieczarkami, jak się robi ciasto na paszteciki, jak sie robi paszteciki przepisy, jak upiec paszteciki drożdżowe, dietetyczne paszteciki przepis

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena


Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 53 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

1 Komentarz
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Oliwia

Mam zamiar je dzisiaj przygotować. Nie dostałam boczniaków więc będą z pieczarkami. Oby mi wyszły 😉

Wcześniejszy wpis Następny wpis