Menu

Pesto z oliwek to prosty i szybki w przygotowaniu zdrowy dodatek do posiłku. Jak zrobić dietetyczne pesto z oliwek? Poznaj łatwy przepis na pesto z oliwek!

Pesto z oliwek to szybka w przygotowaniu oraz pożywna pasta z oliwek i czosnku.
Pesto z czarnych oliwek świetnie smakuje jako dodatek do np. pieczywa, makaronu, kasz, sałatek czy serów.
Oliwki zawierają zdrowy tłuszcz; wiele witamin m.in. A, z grupy B, C i E; cenne minerały m.in. fosfor, potas, miedź i żelazo oraz sporo błonnika.
Kolor oliwek zależy od momentu zbioru owoców, a nie jak mogłoby się wydawać od ich odmiany. Zielone oliwki to owoce zebrane od razu, gdy osiągną odpowiednią wielkość, ale zanim dojrzeją. Czerwone lub brązowawe z fioletowym odcieniem zbierane są w kolejnym etapie dojrzewania, ale jeszcze przed osiągnięciem pełnej dojrzałości. A dojrzałe oliwki osiągają czarny kolor.
Świeże oliwki, bez względu na poziom dojrzałości, są gorzkie w smaku. Poddaje się je procesowi fermentowania i dopiero wtedy osiągają swój znany przez nas smak. Oliwki stanowią świetny dodatek do wielu posiłków.
Do przygotowania pesto z oliwek potrzebujesz tylko oliwki (obojętnie jakiego koloru, ale ja najbardziej lubię pesto wykonane z czarnych oliwek), czosnek, oliwę z oliwek, ocet balsamiczny oraz sól i pieprz.
Jak zrobić pesto z oliwek? Poznaj prosty przepis na pesto z oliwek!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 2 min
Kalorie: 234
Białko: 3 g
Węglowodany: 10 g
Tłuszcze: 21 g

Składniki na 1 porcję pesto z oliwek:

  • Oliwki 2 garści (100 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Ocet balsamiczny 2 łyżki (12 g)
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie pesto z oliwek:

  1. W pojemniku do blendera umieść oliwki (bez pestek), obrany czosnek, oliwę z oliwek i ocet balsamiczny. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zblenduj na jednolitą masę. W razie potrzeby dolej trochę wody. 
  2. Przełóż do wygodnego naczynia. Przechowuj w zamkniętym naczyniu w lodówce do 3-4 dni.

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: przepis z oliwkami, pesto z oliwek czarnych, pesto z oliwek do makaronu, pesto z oliwek kcal, pesto z oliwek przepis, pesto z oliwek do czego, jak zrobić pesto z oliwek, pasta z oliwek na kanapki, pasta z oliwek przepis, pasta z oliwek i czosnku, pasta z czarnych oliwek, pasta z zielonych oliwek przepis, przepis na pesto z oliwek, przepis pesto z oliwek, co zrobić z oliwek, oliwki przepisy, czarne oliwki przepisy, oliwki co można zrobić, oliwki na diecie

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena


Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 45 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze