Pieczeń, która zaskoczy absolutnie każdego

Domi Zaremba
pieczen z kalafiora przepis

Pieczeń z kalafiora to proste i zdrowe dietetyczne danie. Jak przygotować pieczeń z kalafiora? Poznaj prosty przepis na pieczeń z kalafiora!

Pieczeń z kalafiora to propozycja, która całkowicie zmienia spojrzenie na to warzywo. Z zewnątrz jest apetycznie rumiana i lekko chrupiąca, a w środku zachowuje miękkość i soczystość. Jej delikatność dobrze współgra z wyrazistą marynatą na bazie koncentratu pomidorowego, syropu z agawy i przypraw. Orzeszki ziemne wprowadzają do całości przyjemną strukturę i subtelną nutę orzechową, dzięki czemu danie ma wyjątkowo ciekawy smak mimo swojej prostoty. To pieczeń, która spokojnie może stać w centrum stołu i przyciągać uwagę wyglądem, ale też aromatem.

Pod względem odżywczym kalafior wnosi dużą porcję błonnika, witaminy C oraz składników mineralnych, a to wszystko przy bardzo niskiej kaloryczności, więc może być lekką bazą dla bardziej treściwego dodatku. Orzeszki ziemne uzupełniają danie wartościowym białkiem, zdrowymi tłuszczami i witaminami z grupy B, w tym niacyną. Całość tworzy sycące, aromatyczne danie, które łączy komfortowy smak z konkretną wartością dla organizmu.
Jak zrobić pieczeń z kalafiora? Poznaj prosty przepis na wegańską pieczeń!


Czas przygotowania: 60 min
Kalorie: 364
Białko: 15 g
Węglowodany: 45 g
Tłuszcze: 17 g

Składniki na pieczeń z kalafiora:

  • Kalafior – 1 średnia sztuka (250 g)
  • Orzeszki ziemne – 3 łyżki (30 g)
  • Koncentrat pomidorowy – 2 łyżki (30 g)
  • Syrop z agawy – 2 łyżki (30 g)
  • Słodka wędzona papryka
  • Ostra papryka
  • Sproszkowany czosnek
  • Sól

Przygotowanie pieczeni z kalafiora:

pieczeń z kalafiora przepis
Podgotuj kalafiora

Krok 1: Umytego i oczyszczonego z liści kalafiora gotuj przez 10 min w lekko osolonej wodzie.

pieczen z kalafiora 2
Przygotuj pastę

Krok 2: W miseczce umieść koncentrat i syrop z agawy. Dopraw do smaku słodką wędzoną papryką, ostrą papryką i sproszkowanym czosnkiem. Dokładnie wymieszaj. 

pieczen z kalafiora 3
Kalafiora przełóż do naczynia żaroodpornego, posmaruj pastą i posyp orzechami. Włóż do piekarnika

Krok 3: Kalafiora odcedź i umieść w małym naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kalafiora dokładnie wysmaruj przygotowaną pastą i posyp posiekanymi orzechami. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz do miękkości, czyli przez około 50-60 min. 

pieczen z kalafiora 5
Wyciągnij gotową pieczeń

Krok 4: Wyciągnij gotową pieczeń i opcjonalnie dopraw solą do smaku.


Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: pieczeń z kalafiora przepis, wegańska pieczeń przepis, zdrowe dietetyczne danie na święta, dietetyczne dania na święta wielkanocne, dania dietetyczne na święta bożego narodzenia, wegańskie dania na święta, fit dania na święta wielkanocne, przepis na pieczeń z kalafiora, przepis z kalafiora na obiad, przepisy z kalafiora dietetyczne, przepisy z kalafiora wege, przepisy z kalafiora, potrawy z kalafiora przepisy, wegańskie przepisy z kalafiorem, co zrobić z kalafiora na obiad, kalafior co przygotować, kalafior na diecie odchudzającej, z czym kalafior na diecie, kalafior na diecie przepisy, dietetyczne przepisy na święta, fit przepisy na święta, święta na diecie przepisy, pomysły na dania z kalafiora, proste przepisy z koncentratem pomidorowym, przepisy z orzeszkami ziemnymi, przepisy z wędzoną papryką

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena


Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 4 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Wcześniejszy wpis Następny wpis