Pierogi z kapustą i suszonymi grzybami przepis

Pierogi z kapustą i suszonymi grzybami

Domi Zaremba

Pierogi z kapustą i suszonymi grzybami to pyszne fit danie kuchni polskiej. Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami? Poznaj łatwy przepis na pierogi z kapustą!

Pierogi z kapustą i suszonymi grzybami to proste danie, które zachwyca delikatną konsystencją ciasta oraz intensywnym smakiem farszu.
Pierogi z kapustą i grzybami to bardzo popularne danie polskiej kuchni (w tym świątecznej). Świetnie smakują same, z różnymi dodatkami np. roztopionym masłem, oliwą czy podsmażoną cebulką lub jako dodatek np. do zup typu czerwony barszcz oraz krem z pieczarek.
Dodatkowo pierogi można przygotować wcześniej i zamrozić– wskazówki jak zamrozić pierogi znajdziesz w poniższym przepisie.
Do przygotowania pierogów niezbędny jest farsz, czyli kapusta z suszonymi grzybami.
Jak zrobić dietetyczne pierogi z kapustą i grzybami? Poznaj prosty przepis na fit pierogi z kiszoną kapustą i grzybami!


Czas przygotowania: 30 min + czas przygotowania farszu
Kalorie: 510
Białko: 15 g
Węglowodany: 88 g
Tłuszcze: 12 g

Składniki na pierogi z kapustą i suszonymi grzybami (około 15-20):

  • Kapusta z suszonymi grzybami sprawdź przepis
    • Kapusta kiszona 1 szklanka (200 g)
    • Grzyby suszone mix 1 garść (10 g)
    • Cebula biała 1 mała sztuka (50 g)
    • Liść laurowy
    • Ziele angielskie
    • Sól
    • Pieprz
  • Mąka pszenna 1 szklanka (100 g)
  • Olej 1 łyżka (10 g)
  • Woda

Przygotowanie pierogów z kapustą i suszonymi grzybami:

Kapusta z suszonymi grzybami przepis

Krok 1: Przygotuj farsz (sprawdź przepis). Do kolejnych kroków przejdź dopiero, gdy farsz będzie gotowy.

Pierogi z kapustą i suszonymi grzybami przepis

Krok 2: Zagotuj około 100 ml wody i odstaw na 3 min. W miseczce umieść mąkę i olej. Dolewaj po odrobinie gorącej wody– wodę dodawaj stopniowo (po 1 łyżce), aby nie dodać jej za dużo i aby ciasto nie było zbyt klejące. Ciasto najpierw mieszaj i wyrabiaj łyżką, a później ręcznie aż będzie gładkie i elastyczne. Miseczkę z gotowym ciastem przykryj ścierką i odstaw na 10-20 min. 

Pierogi z kapustą i suszonymi grzybami przepis

Krok 3: Po upływie wskazanego czasu wyciągnij ciasto na delikatnie obsypany mąką blat. Ciasto cienko rozwałkuj (około 2 mm grubości). Wykrawaczem lub szklanką wytnij krążki z ciasta. 

Pierogi z kapustą i suszonymi grzybami przepis

Krok 4: Na środek każdego krążka połóż czubatą łyżeczkę farszu. Rogi każdego krążka posmaruj wodą i zlep palcami lub ściśnij wykrawaczem.

Pierogi z kapustą i suszonymi grzybami przepis

Krok 5: Pierogi ułóż na desce obsypanej mąką i przykryj ściereczką, aby nie wysychały przed gotowaniem. MROŻENIE: Jeśli chcesz zamrozić pierogi i zjeść je innego dnia to od razu po ich ulepieniu ułóż je na lekko oprószoną mąką deskę, pozostawiając między każdą sztuką małą przerwę aby się nie zlepiły. Następnie deskę na której ułożone są pierogi umieść w zamrażalniku na około 1 godzinę. Po upływie wskazanego czasu pierogi możesz przełożyć do woreczka lub pojemnika i ponownie umieścić w zamrażalniku. 

Pierogi z truskawkami przepis

Krok 6: Pierogi (od razu po przygotowaniu lub mrożone) gotuj małymi partiami, czyli po kilka sztuk: w rondelku zagotuj lekko osoloną wodę. Ilość wody dostosuj w taki sposób, aby było jej około 5 razy więcej, niż partia gotowanych pierogów. Pierogi wrzuć do wrzącej wody i gotuj przez kilka minut po ich wypłynięciu. Następnie wyciągaj je za pomocą łyżki cedzakowej.

Pierogi z kapustą i suszonymi grzybami przepis

Krok 7: Zjedz od razu po przygotowaniu lub odsmażone po wystudzeniu. 


Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami na wigilię, jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami suszonymi, prosty przepis na pierogi z kapustą i grzybami, pierogi z kapustą i suszonymi grzybami przepis, pierogi z kapustą i grzybami łatwy przepis, jak zrobić pyszne pierogi z kapustą i grzybami, jak zrobić dobre ciasto na pierogi z kapustą i grzybami, jak mrozić pierogi z kapustą i grzybami, jak przygotować pierogi z kapustą i grzybami, przepis na pierogi z kapustą i grzybami, pierogi z kapustą i grzybami, pierogi z kapustą przepis, pierożki z kapustą przepisy, pierogi z kiszoną kapustą przepis, przepis na pierogi z kapustą kiszoną i grzybami, pierogi jak zrobić przepis, pierogi z kapustą jak zrobić, domowe pierogi z kapustą kalorie, świąteczne pierogi z kapustą i grzybami

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena


Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 51 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

1 Komentarz
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Oliwia

Moje ulubione pierogi! Mniam

Wcześniejszy wpis Następny wpis