Pikantne placki z tofu przepis

Pikantne placki z tofu

Domi Zaremba

Pikantne placki z tofu to bardzo smaczne i proste w przygotowaniu placki wegańskie. Jak przyrządzić tofu? Poznaj prosty przepis na zdrowe placuszki!

Pikantne placki z tofu to świetny pomysł na szybkie danie z tofu. Wegańskie placuszki są puszyste i bardzo pożywne, dlatego zjedzone na śniadanie dodadzą energii na początek dnia a przygotowane na obiad czy kolację, zaspokoją większy głód.
Tofu to sojowy produkt spożywczy otrzymywany z mleka sojowego. Tofu powstało w Chinach i szybko zyskało tam popularność. Neutralne w smaku tofu doskonale sprawdziło się w orientalnych daniach. Ten wysokobiałkowy ser jest idealnym rozwiązaniem dla osób, które nie jedzą mięsa. Tofu jest mało kaloryczne i nie zawiera cholesterolu, za to posiada sporo wapnia oraz fosfor, żelazo, potas, witaminy z grupy B i witaminę E.
Co zrobić z tofu? Poznaj prosty przepis na fit placuszki!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 15 min
Kalorie: 495
Białko: 30 g
Węglowodany: 74 g
Tłuszcze: 20 g

Składniki na 1 porcję pikantnych placków z tofu (około 5-7 sztuk):

  • Tofu 1 opakowanie (180 g)
  • Mąka (np. kukurydziana lub ryżowa) 5 łyżek (50 g)
  • Mleko sojowe (napój sojowy) 1/4 szklanki (50 g)
  • Koncentrat pomidorowy 1 łyżka (30 g)
  • Sok z cytryny 3 łyżeczki (9 g)
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (4 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g)
  • Sól
  • Pieprz
  • Chilli

Przygotowanie pikantnych placków z tofu:

  1. Tofu odsącz, rozdrobnij ręką i umieść w pojemniku do blendera. Skrop sokiem z cytryny i wymieszaj.
  2. Następnie dodaj mleko (możesz użyć jakiekolwiek mleko roślinne), koncentrat pomidorowy, mąkę i proszek do pieczenia. Dopraw do smaku solą, pieprzem i chilli. Blenduj, aż do otrzymania gęstej masy o jednolitej konsystencji.
  3. Patelnię rozgrzej na umiarkowanym ogniu. 
  4. Rozgrzewaj i rozprowadzaj niewielkie ilości oliwy na patelni, aby wysmażyć po kilka placków. Wykładaj po około 1 łyżce ciasta (na 1 placek). Placki wygładź z góry i smaż przez około 1-2 min na każdą stronę, aż do zarumienienia. Gotowe placki przekładaj na talerz.
  5. Zjedz na ciepło lub na zimno.

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: fit placki na kolację, placki wegańskie bezglutenowe, tofu na obiad pomysły, przepis na fit placki, wege placki z tofu, szybkie placki bez jajek, placuszki z chilli, placki na ostro, wytrwane placki, pyszne fit placki, placki z mąką ryżową, placki wege, danie z tofu, potrawy z tofu przepisy, dania z tofu na szybko, tofu jakie potrawy, placuszki z patelni, placki wegetariańskie, placki na śniadanie bez jajek, tofu pomysł na śniadanie, placuszki śniadaniowe wytrawne, szybkie danie z tofu

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena


Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

0 0 Liczba ocen
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Wcześniejszy wpis Następny wpis