Menu
Przepisy / Obiad / Kolacja

Zupa krem z zielonych szparagów z mozzarellą

Zupa krem z zielonych szparagów z mozzarellą to prosta w przygotowaniu zupa wiosenna. Jak zrobić krem z zielonych szparagów? Poznaj przepis na zupę szparagową!

Zupa krem z zielonych szparagów z mozzarellą to pyszny i niezwykle zdrowy krem ze szparagów. Zupa ze szparagów jest delikatna w smaku i bardzo szybka w przygotowaniu.
Szparagi zielonelekkostrawne i bardzo pożywne. Pomimo, iż warzywa te składają się w ponad 90% z wody, naukowcy wyodrębnili w nich ponad 100 substancji aktywnych, które odżywiają i wspierają nasz organizm. Szparagi to przede wszystkim bogate źródło witaminy K i kwasu foliowego. Ponadto zawierają witaminy z grupy B, witaminę C, E oraz A i wiele innych składników odżywczych. Jedzenie szparagów spowalnia proces starzenia, zmniejsza ryzyko chorób serca, wspiera układ trawienny, działa przeciwzapalnie a nawet może pomóc chronić się przed niektórymi odmianami raka. Sezon na szparagi trwa bardzo krótko (maj i czerwiec) dlatego warto wykorzystać ten czas i jeść ich możliwie najwięcej.
Mozzarella to ser podpuszczkowy, pochodzący z Południowych Włoch, a konkretnie z miasta Aversa. Początkowo Włosi wyrabiali mozzarelle z mleka bawolego. Następnie do produkcji tego białego sera zaczęto wykorzystywać także mleko krowie a później mieszankę obu tych produktów. Ser mozzarella zyskał tak dużą popularność, że Włochy aktualnie eksportują 100 tys. ton mozzarelli rocznie. Mozzarella jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka, które jest bardzo ważnym składnikiem budulcowym oraz funkcjonalnym w organizmie. Zawiera dużo wapnia, który jest kluczowym minerałem, niezbędnym do utrzymania zdrowia kości i zębów. Ponadto ser mozzarella bogaty jest w witaminę B2, która bierze udział w procesie przemiany materii oraz witaminę A, wspomagającą układ odpornościowy oraz narząd wzroku.
Jeśli lubisz zielone zupy kremy- sprawdź także przepis na zupę krem z groszku z mozzarellą.
Co zrobić z zielonych szparagów? Poznaj prosty przepis na zupę szparagową!
Zdrowe fit przepisy na szybkie i proste dietetyczne posiłki (dieta zbilansowana, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta wegetariańska, dieta wegańska, dieta bez laktozy, dieta bez glutenu, dieta lekkostrawna) oraz każdą indywidualną kombinację na życzenie otrzymasz podczas współpracy z nami za pośrednictwem naszej aplikacji dietetycznej MyProportion- więcej informacji w zakładce dieta online.


Dieta online – cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 15 min
Kalorie: 359
Białko: 34 g
Węglowodany: 21 g
Tłuszcze: 16 g

Składniki na 1 porcję zupy kremu z zielonych szparagów z mozzarellą:

  • Zielone szparagi 1 średni pęczek (500 g)
  • Mozzarella light w kulce 1 opakowanie (125 g)
  • Cebula 1 mała sztuka (50 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g)
  • Sól
  • Pieprz
  • Woda

Przygotowanie zupy kremu z zielonych szparagów z mozzarellą:

  1. Szparagi umyj i osusz. Następnie odetnij twarde końcówki (około 1-2 cm) i pokrój szparagi w kilkucentymetrowe kawałki. 
  2. Cebulę obierz i drobno pokrój.
  3. W rondelku rozgrzej oliwę. Po chwili wrzuć cebulę. Smaż przez kilka minut na umiarkowanym ogniu, cały czas mieszając. 
  4. Następnie dodaj szparagi. Ponownie chwilę podsmaż, cały czas mieszając. 
  5. Wlej wodę (ilość wody dostosuj w taki sposób, aby sięgała mniej więcej do 3/4 zawartości rondelka). 
  6. Zagotuj i zmniejsz ogień. Gotuj do miękkości, czyli przez około 10-12 min. Co chwilę przemieszaj. W razie potrzeby dolej wodę podczas gotowania. 
  7. Zdejmij z ognia i zblenduj ręcznym blenderem na jednolitą masę (w zależności od preferencji możesz odlać lub dolać trochę wody). 
  8. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj.
  9. Przełóż do miseczki. Na górze rozłóż odcedzoną i rozdrobnioną mozzarellę.

Nasza strona to blog dietetyczny na którym codziennie publikujemy:
– porady dietetyczne
– przepisy na śniadanie
– przepisy na obiad
– przepisy na kolacje
– przepisy na przekąski
– przepisy na desery

Powiązane zagadnienia- posiłek: zupa szparagowa krem, krem ze szparagów przepis, zupa z zielonych warzyw krem, zupa ze szparagów zielonych, zupa krem z mozzarellą, szparagi zielone z czym jeść, zupa krem z szparagów, najlepsza zupa szparagowa, przepis na krem ze szparagów zielonych, zupa krem szparagi, mozzarella z czym jeść, mozzarella zupa krem, dietetyczna zupa krem, fit zupa krem, zupa szparagowa z serem, jak zrobić zupę wiosenną, keto zupa krem, wegetariańska zupa krem, dietetyczny krem ze szparagów, zupa krem sezonowa, zdrowa zupa warzywna, zupa krem pomysł na obiad, zupa kremowa ze szparagów, zupa kremowa z mozzarellą, zupa warzywna przepis, krem szparagowy zielony, jak przyrządzić szparagi zielone

Powiązane zagadnienia- blog: dietetyczne przepisy, fit przepisy, zdrowe przepisy, dietetyczne przepisy blog, fit przepisy blog, zdrowe przepisy na diecie, zdrowe przekąski, przepisy ze zdjęciami, przepisy z kalorycznością, przepisy z makroskładnikami, darmowy jadłospis, dieta online, dieta online cena


Kliknij, aby poznać inne przepisy kulinarne z poniższym składnikiem:

5 1 Ocena
Ocena
Subskrybuj
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze